155 megújult modell: Merida 2018

A Mozgásvilág-hu cikke. Írta: Kakuk András
Az eredeti itt olvasható.
 
A Merida a bajor alpesi gyöngyszembe, Ruhpoldingba szervezte a 2018-as modelljeinek a bemutatóját, de csak azokat a bringákat utaztatta ide, melyekben 2018-ra valamilyen fejlesztés, újdonság található.
 
 
Így is 155 típust kellett kiállítania, amit 200 tesztbringa kísért. 2018-ban így az e-bike-okkal együtt több mint 250 modellből összesen több mint 400 típusú kerékpárjuk van, ami néhány éve elképzelhetetlen lett volna. Pár éve a cég vezetése ugyanis 120-130 darabot tűzött ki célul, mint egészséges típus darabszám. Mivel azonban a márka Észak-Amerika kivételével mindenhol jelen van a világon, megváltoztak a tervek. A különböző országokban ugyanis annyira mások az igények, hogy 130 típussal ezt nem tudják kielégíteni. Kedvenc újdonságainkat alább mutatjuk be:
 
 
 
GRAVEL: Merida Silex Multi road
 
A Merida sem akar kimaradni a gravel (sóder utas offroad outi) és bikepacking (túrázás felmálházott bringákkal) őrületből, ezért megalkotta a Silexet.
 
A fejlesztő mérnök áhítattal és beleéléssel taglalta a késztermék előnyeit, és olyan meggyőző volt, hogy fel sem merült bennünk, hogy ne ez lenne a világ legjobb bringája. Sokat segített a megítélésben, hogy az összes tesztelő egyöntetű véleménye szerint kiválóra sikeredett a kerékpár (aminek neve is arra utal, hogy milyen terepre szánták: apró kavics).
 

 
A Silex kényelmes off-road tekeréseken érzi magát elemében, amiben a hosszú felső cső, a rövid kormányszár és az akár 2.2 inches, széles, mtb bringáknál megszokott gumik segítik. A koncepció olyan jól sikerült, hogy a Silex a legjobbját gyári beállításokkal nyújtja, és a tajvani gyár már elkezdte a lobbi tevékenységet arra vonatkozóan, hogy törvénybe iktassák, milyen büntetést érdemel az, aki spacert merészel használni.
 
 
MTB: Merida Big.Nine, Big.Seven és Big.Tour
 
A montik közül a helyszínen a Big.Nine és Big.Seven, illetve a Big.Tour képviseltette magát. Velük kapcsolatban az újdonság az, hogy a Tour eleve, gyárilag sárvédővel, csomagtartóval felszerelve érkezik, míg a Big.Nine és Big.Seven készen áll ezek fogadására.
 
 
Véleményem szerint a márka ezzel kicsit újrapozícionálja a belépő kategóriájú montikat, és a könnyű terep mellett már kifejezetten földutakra és városi használatra is ajánlja őket. Persze nem ők találták fel a spanyol viaszt, a cég az igényeket követi. Tőlünk nyugatra ugyanis egyre több vásárló használ ilyen merevfarú montikat túrázáshoz, szabadidős kerékpározáshoz, és ők bizony igénylik a sárvédőt, a csomagtartót és még a kitámasztót is. (ugyanilyen okokból egyre több enduro bringán láthatunk kitámasztót... 
 
A hazai viszonyokat: a lankás dombokat, enyhe terepeket és a gyatra minőségű utakat figyelembe véve, nagyon jó, hogy a Merida ilyen hamar lekövette a trendeket.
 
 
Trail fun: Merida One-Forty
 
A Merida One-Forty a One-Twenty és One-Sixty között helyezkedik el, mind rúgóútban (hátul 140 mm, elöl 150 mm), mind játékosságban. A középső testvér 2.6 inches papucsot kapott, amivel öreganyám is biztonságban veretne lefelé. Ezzel együtt ejtett felsőcső, rövid láncvilla (435 mm), egyes váltórendszer és drop post (vezérelhető teleszkópos nyeregcső) teszi játékossá.
 
 
A típus számomra legnagyobb érdekessége, ami az iparági trendet követi, hogy ebből a modellből nincs e-változat. Az oka pedig prózai: az e-motor annyira megkönnyíti a felfele haladást, hogy elektromos rásegítéssel még egy One-Sixtyvel is bármilyen emelkedőt könnyen leküzdünk. Lefele pedig akkor már jobb a 160/170 mm-t mozgó One-Sixty, így nincs szükség arra, hogy a 140-et mozgó gépekbe motort rakjunk.
 
A logikusan motor nélkül hagyott szériából pedig a vásárló is profitál, mert egyszerűbb a döntése: a One-Forty megmarad a sportos közönségnek, akik természetesnek veszik, hogy felfele is saját erőből tekernek.
 
 
E-bike az MTB jövője?
 
Az e-piacon a legnagyobb a pörgés, nem hiába: tőlünk nyugatra ebben van a legnagyobb zsé. A Merida idén először kizárólag Shimano rendszereket használ, ami a hazai vásárlóknak csak előny lehet, figyelembe véve a japán márka hazai szervizhálózatát.
 
 
A 2018-as e-mtb és felső kategóriás e-trekking kerékpárokba már a 8000-es STEPS kerül, ami 20 Nm-rel nagyobb nyomatékot ad le elődjénél, ezzel együtt 300 grammal könnyebb lett, kisebb a mérete, más a felfogatása, összképében pedig szebb, na! A fokozatkapcsoló vezérlő és a kijelző is teljes újratervezésen esett át. A kijelző kicsi, minimalista lett, ami az MTB esetében tökéletes, a kapcsoló pedig tök úgy néz ki, mint egy váltókar.
 
„Erősebb” riderek számára jó hír, hogy a Merida minden e-bike-ját 140 kg összsúlyig teszteli és vizsgáztatja, így kb. 115 kg-os egyének is bátran csapathatják. Őket segíti elsősorban, hogy az e-One Sixty-t 32 db 2 mm-es küllővel és minimum 180-as rotorral szerelik.
 
 
A szelek szárnyán - Merida Reacto III
 
 
SiMoon kolléga pár hete a végletekig kivesézte a Merida új országúti cirkálóját, így aki ez ügyben szeretne információt, kénytelen lesz itt elolvasni azt, vagy újfent megnézni az Oscar-gyanús kisfilmet...