A világ legkönnyebb sorozatgyártott kerékpárja

2015.09.08.
Írta: Takács Tamás
 
A Lampre-Merida profi csapat által is használt Merida Scultura limitált szériás kerékpárját dobta piacra a Merida, ami 4,5 kilogrammos tömegével jelenleg a világ legkönnyebb sorozatban gyártott kerékpárja.
 
150909 Superlight 1
 
A Merida idén teljesen átdolgozta az általános használatú országúti csúcsmodellt, a Sculturát, melynek nyergében azóta több háromhetes-szakaszgyőzelmet szereztek az olasz WorldTour-istálló versenyzői. Főleg az aerodinamikán javítottak a NACA Fastback profilok alkalmazásával, de fogyott is a zászlóshajó, továbbá a középrész mögé került a hátsó fék.
 
A Scultura ugyanazzal a formával, többféle gyártástechnológiával készül, de az AWS-eljárással készülő Scultura CF5 vázak limitált szériás darabjait kézi gyártással építik, több mint 400 karbon szövetlap felhasználásával, a falvastagság helyenként mindössze 0,7 mm, a váz tömege 690 gramm (M/L-es méretben)!
 
A Scultura Superlite LTD vázon természetesen az alkatrészek is a világ legkönnyebb szériagyártott komponensei, viszont figyeltek arra, hogy ne „vitrinbike”-ot kreáljanak, hanem teljes értékűen használható kerékpárt. A szett alapját a súlyrekorder SRAM Red váltórendszer adja, annak is a mechanikus változata, de még a Red egyes elemeit is cserélték könnyebbre…
 
150909 Superlight 3
 
A tuning-alkatrészek között említhetjük a német THM Composite Clavicula karbon hajtókarját, és az AX-Lightness kiegészítőket, kormányt, kormányszárat, nyeregszárat. Érdekesség, hogy AX-Lightness karbonfékekkel talán tovább lehetett volna könnyíteni, de itt inkább a biztonságosabb megállást helyezték előtérbe, így maradtak a Red patkók.
 
150909 Superlight 4
 
A kerekek természetesen szuperkönnyű szingós karbonfelnibe fűzött Tune agyakra épülnek, a hátsó agy tömege önmagában például 150 gramm, ami még egy első agynak is becsületére váló adat. Szintén a német Tune súlyrekorder alkatrészei közül választották ki a Re4mer nyerget is, Az ára? Hát vastagon 10 000 euró felett…
 
150909 Superlight 2
 
HU | RO