BikeWorkX: kenőanyagok és tisztítószerek

2016.02.03.
A Bikemag cikke. Írta: Takács Tamás.
 
A BikeWorkX név kerékpáros műhelyt sejtet a háttérben, és ha valaki nem ismerné még a különböző kenőanyagokat kínáló céget, nem kell csalódnia, valóban bringákra specializálódtak…
 
 
A BikeWorkX a cseh Nachazel cégből nőtt ki, amit 25 éve alapítottak, a kerékpáros kenőanyagokra specializálódott márka pedig 2012. óta létezik. Fontos, hogy kerékpáros részlegről beszélünk, hiszen teljesen más körülmények között kell jól teljesíteni ezeknek a kenőanyagoknak, más hőmérsékleten stb. Egy kerékpár sokkal nyitottabb szerkezet például egy autónál, sokkal direktebb módon érik a szennyeződések, más összetételű kenőanyagokra van szükség.
 
A kerékpár működése is jobb lehet és élettartama is megnőhet, ha mindig a megfelelő kenőanyagot választjuk a karbantartásához, nem pedig „akármilyen” olajat. Ugyanez igaz a tisztítószerekre, melyek hatékonyan távolítják el a szennyeződést a legrejtettebb zugokból is, nem mindegy mit használunk tárcsafékek karbantartásához stb. A BikeWorkX választékában gyakorlatilag mindent megtalálsz, amire szüksége lehet a bringádnak.
 
Többféle kenőanyagot választhatsz a lánchoz, attól függően, hogy általában „normális” körülmények között használod, vagy „extrém” bevetésen. Már az általános láncolaj, a Chain Star Normal is víztaszító tulajdonságokkal rendelkezik, ami csak fokozódik a Chain Star Extrem használatával, utóbbi még filmszerű bevonatot is képez a láncon, amin sokáig nem hatol át a sár sem egy esős versenyen, sem egy hosszú mountain bike maratonon.
 
 
Extrém körülmények között, amikor elfogy az olaj a hajtásról, több kárt szenved a lánc és a sor 20 kilométer alatt, mint 1000 kilométernyi száraz bevetésen, érdemes tehát áldozni olyan kenőanyagra, ami minél tovább védi a kényes alkatrészeket. A Chain Star termékek emellett korróziógátló hatásúak és O-gyűrűk kenésére is használhatók.
 
Kimondottan száraz körülményekre a Chain Star Wax-ot kínálja a BikeWorkX, ennek a terméknek különlegessége, hogy felhordás után a hordozóanyag elpárolog, a kenést a megmaradó, száraz tapintású, víztaszító, magas nyomástűrésű, láthatatlan filmfelület biztosítja. Különösen alkalmas országúti versenykerékpárok láncainak kenésére.
 
A BikeWorkX további speciális kenőolajat, szilikonos spay-t kínál további alkatrészek, O-gyűrűk, bowdenek, kábelek, váltó alkatrészek, műanyag elemek, csapágyak kenésére, általános olajozásra. Ezek a legkisebb résekbe is behatolnak, könnyen szétterülnek a szükséges felületen.
 
 
Vannak alkatrészek, melyek zsírozást igényelnek, erre a Lube Star és a Lube Star White (utóbbi teflon tartalmú) kenőzsírt ajánlja a BikeWorkX, Előbbit agyakhoz, pedálmenethez, utóbbit például precíz kenést igénylő csapágyak (kormánycsapágy, középrész, forgáspontok) karbantartására érdemes használni.
 
A BikeWorkX kínálatában speciális tisztítószerek is szerepelnek, melyekkel gyerekjáték a kerékpár tisztítása, karbantartása, különböző alkatrészek zsírtalanítása. Sőt, különböző ásványolaj eredetű, vagy DOT 4-es fékfolyadék is kapható BikeWorkX Brake Star Mineral, vagy Bike Star DOT 4 néven.
 
HU | RO