Elektromos kerékpárok - Áttekintés - 1. rész

170717 ebikes 1
 
A kerékpározás az egyik legelterjedtebb hobbi/sport, a legtöbb háztartásban legalább egy bringa biztosan megtalálható. Jobb esetben ez a szám inkább 1 db/fő, vagy legjobb esetben még több! Ahol még nincs bicikli, ott legtöbbször az a kifogás, hogy „Áh, 5 km-t se tudnék letekerni…”. Erre a kifogásra (is) tökéletes válasz az e-bike! Varázslatos találmány azok számára, akiknek „csak egy kicsivel” kéne több és máris vígan falnák a kilométereket, de edzett versenyzők se mondanak nemet az e-bike-ra, ha az a kérdés, hogy önerőből kell feltekerni 2000 m szintet, vagy rásegítéssel. A 2016-os viszonylag szűk, bevezető választék után 2017-re a MERIDA óriásit bővített a városi e-bike kínálatán, és még nagyobbat a mountain bike-ok terén. Nem csak új modelleket, de új technológiákat is felvonultatnak idén, melyek közül az egyik legjelentősebb a Shimano bivaly E8000-es rendszere, kifejezetten extrém mountain bike-okra kifejlesztve.
 
ACTIVE
 
170717 ebikes 2
 
Felkelsz reggel, kinézel az ablakon és a ragyogó napsütés egyszerűen nem hagyja, hogy autóba ülj? Persze már pattannál is a biciklidre és tekernél be a városba, de hogy fürdesz a munkahelyeden, hogy viszel váltóruhát? Ezektől a gondoktól mind megmenekülsz, ha a kerékpárod történetesen egy e-bike! Tekerj úgy, mintha nem sietnél, haladj úgy, mintha versenyeznél! Majdnem 300%-os rásegítéssel támogat a Shimano E6000 motorja, így erőfeszítés nélkül, a dugó mellett elsuhanva, pillanatok alatt a célnál lehetsz.
 
 
PERFORMANCE
 
170717 ebikes 3
 
A MERIDA e-bike választékának performance kategóriája minden kétséget kizáróan a kerékpáripar Teslája. A legjobb minőségű, legerősebb elektromos motorokkal felszerelt eBIG.TRAIL, eONE–TWENTY és eONE–SIXTY modellek olyan gyorsíthatósággal és hatótávolsággal rendelkeznek, amire korábban még nem volt példa ebben a kategóriában. A japán óriás, a Shimano új E8000-es rendszerével megtámogatva ezek a biciklik versenyzőket megszégyenítő teljesítményt kölcsönöznek neked.
 
 
SPORT
 
170717 ebikes 4
 
Fontos a teljesítmény, fontos a hatótávolság és amennyiben nem szponzorált versenyzőkről van szó, fontos nyilván az is, hogy mindezekért mennyit kell kifizetni. A sport kategória két Shimano rendszer (E6000 & E8000) összegyúrásának eredménye, melyben a nagyobb akkumulátor és a takarékosabb motor dolgozik együtt. Ez a kombináció elegendő nyomatékot biztosít durvább terepen is, ráadásul a kisebb motor miatt a performance kategóriához képest nagyobb hatótávolsággal kedvezőbb áron.
 
 
SHIMANO STEPS Hajtóművek
Valószínűleg nincs olyan kerékpáros, akinek újdonságot jelent a Shimano márka, ami nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy a kerékpáralkatrész-piac felét ők birtokolják. A japán gyártó mindig is élen járt a fejlesztésben, számtalan olyan technológiát találtak ki, mely jelentős előrelépést jelentett a kerékpáriparban. A Biopace, Dyna Drive, SLR, SPD és még sok más, mind olyan kihagyhatatlan mérföldkő, ami nélkül ma még egész máshol tartana a sportág. Ebbe a sorba csatlakozik be a Shimano elektromos hajtása, a STePS rendszer.
 
 
SHIMANO 8000
 
170717 ebikes 6 8000
 
Elektromos rásegítést nem idén láttunk először, de a Shimano E8000 rendszere így is megér néhány szót. Elődjéhez képest hihetetlenül gyors reakcióidővel rendelkezik, ami a mountain bike-os, hirtelen változó környezetben rettentő fontos szempont. Biztos, hogy senkinek nem hiányzik az extra tolóerő egy olyan kanyarban, amit örül, ha élve bevesz az ember, utána viszont azonnal kapcsol a motor, így az E8000-rel a lehető leghatékonyabb kigyorsítás vihető véghez. A motor és az akkumulátor miatt minden e-bike nehezebb egy átlagos biciklinél, ez alól a MERIDA-k sem kivételek, ezért az E8000 ’Power Walk Assist’ funkciója séta közben, vagy hegyi tolós szakaszokon is segít tolni a kerékpárt.
 
 
SHIMANO 6000
 
170717 ebikes 5 6000
 
A Shimano sokáig kivárt a pedelecpiacra való belépéssel, évekig nézegettük az Eurobike kiállításon a különböző „már majdnem kész” fázisú demo szettjeit, de aki ismeri a japán óriást az tudja, hogy nem adnak ki fércmunkát a kezükből. Azt pedig, hogy mennyire lehet sikeres a STePS, mi sem mutatja jobban, mint az a szelet, amit a Bosch tortájából harapott ki 2017-re. A Shimano rendszere kompaktabb, könnyebb és lényegesen olcsóbb, mint a németeké, és ez a három ismérv már bőven elegendő ahhoz, hogy új vázak készüljenek, tökéletesen a Shimano rendszeréhez optimalizálva. A MERIDA olyan széles választékot szerel idén E6000-rel, amire korábban még nem volt példa.