Két Lampre-szakaszgyőzelem a Giro első hetében

2015.05.19.
Két szakaszgyőzelemmel zárta a Giro d’Italia első hetét a Lampre-Merida
 
150520 lampregiro 1
 
Jól kezdte az olasz WorldTour istálló, a Lampre-Merida a Giro d’Italia első hetét, Jan Polanc a vadonatúj Merida Scultura nyergében győzött, Diego Ulissi pedig a Reactóval sprintelve volt a leggyorsabb.

Pénteken, a Lampre-Merida sanremói sajtótájékoztatóján még senki nem gondolta, hogy a fiatal szlovén versenyző, Jan Polanc szerzi a csapat első győzelmét a 2015-ös Giro d’Italia-n, ráadásul a mindig fokozott érdeklődést kiváltó első hegyi befutón. Polanc a La Spezia és Abetone közötti 152 kilométeres etapon diadalmaskodott.
 
A Giro nem kezdődött jól a fukszia-mezesek számára, hiszen a csapatidőfutamon az utolsó előtti helyen zártak, hozzátéve, hogy ez a diszciplína sosem tartozott az egyetlen olasz első osztályú csapat erősségei közé. Másnap a tömeghajrán Sacha Modolo éppen hogy elkerült egy bukást, nem tudott beleszólni a dobogó alakulásába.
A következő napokon szökésekben próbáltak érvényesülni a Lampre-Merida versenyzői, többek között Diego Ulissi is próbálkozott, de nem jártak sikerrel. Ráadásul a negyedik szakaszon az összetett versenyben érdekelt lengyel Przemyslav Niemiec sem mutatott jó formát, és két percet veszített az ellenfelekkel szemben.
 
150520 lampregiro 2
 
Az 5. szakaszon azonban fordult a kocka. 5-en szöktek meg a mezőnytől és megnyugtató előnnyel érkeztek a 152 kilométeres táv végén a 17 kilométeres emelkedőre. Először a rutinos francia Sylvain Chavanel támadott, de nem járt sikerrel, a következő akcióval Polanc viszont el tudott szakadni.Kemény 10 kilométer várt még rá – da solo – hegymenetben, de végül másfél perccel Chavanel és a favoritok csoportja előtt ért célba. A krónikához tartozik, hogy pár nappal bemutatása után az új Merida Scultura nyergében sikerült győzelmet aratnia, azzal a kerékpárral, amit pont a hegyi szakaszokra ajánl a versenyzőknek a Merida.
 
150520 lampregiro 3
 
98th Giro d’Italia
 
Stage 5, La Spezia - Abetone: 152km
1. Jan Polanc, SVN/TEAM LAMPRE-MERIDA, in 4:09.18 hours
2. Sylvain Chavanel, FRA, + 1.31
3. Fabio Aru, ITA, st
4. Alberto Contador, ESP, st
5. Richie Porte, AUS, st
 
Illetve a bringája, a győztes új Scultura: https://www.youtube.com/watch?v=HH9ls_ujvmI
 
150520 lampregiro 4
 
Miután a 6. szakaszon már Sacha Modolo is begyűjtött egy harmadik helyet sprinten, a hetedik etapon jött el az olaszok napja! Diego Ulissi a Giro d’Italia leghosszabb távját nyerte meg, 264 kilométert követően. A tavaly két Giro-szakaszt is nyerő olasznak eltiltásából való visszatérése után ez volt első nagy győzelme. Érdekesség, hogy az enyhén emelkedő sprintet Sacha Modolónak vezette fel Roberto Ferrari és Max Richeze, de miután Modolo nem bírta a hajrát, Ulissi a semmiből tűnt elő a bal oldalon, s faképnél hagyott mindenkit a villámgyors Reacto nyergében.
 
150520 lampregiro 5
 
Stage 7: Grosseto - Fiuggi, 264km
1. Diego Ulissi, ITA/TEAM LAMPRE-MERIDA, in 7:22.21 hours
2. Juan José Lobato, ESP, st
3. Simon Gerrans, AUS, st
 
Videón a 7.szakasz befutója: https://www.youtube.com/watch?v=FUsoJyeUx4U
 
Ha napi szinten követnéd a csapatot itt megteheted, vagy a csapat Facebook oldalán:
 
HU | RO