Sigma kerékpárlámpák városba

2013.12.11.
A Mozgásvilág cikke. Írta: Simon Ádám.

Ha látszani akarsz, de frankón, akkor ez kell neked...
 
 Sigma Siggi 
Első látásra szerelem. A Sigma hagyományos német vonásai trendi minimál design plasztikai műtéten estek át. Egyből látszik az igényes tervezés és alapanyag választás. A lámpa elég kicsi, hogy ne legyen sem esztétikusan sem használatban zavaró. Súlya mindössze 40 gramm.
 
siggi első feketesiggi első piros
 
Kezelés
A Siggi az egyszerű lámpák körébe tartozik főként városi használatra. A használhatósága is ezt tükrözi. Bekapcsolás egy gombnyomással, továbbkapcsolás csakugyan. Kis fényerő, nagy fényerő, villogó ez a 3 fokozat található rajta. Nincs véletlen bekapcsolás gátló dupla, vagy hosszú nyomásra működő bekapcsolása, de nem is várjuk tőle.
 
Rögzítés
A rögzítéséhez a házzal egybeöntött szilikon gyűrű gondoskodik. Kicsi hátránya ennek a megoldásnak, hogy ha idővel elszakad a gyűrű az egész lámpa mehet a kukába, mivel a rögzítés nem cserélhető. Illetve vastag kesztyűben nekem nem sikerült felcsatolnom.
 
Kraft
Nagyon örvendetes, hogy az aksi USB-ről tölthető, ráadásul még max fényerőn is akár 5 óráig bírja. Az USB csatlakozón szépen eldolgozott vízálló szilion tömítés található, ami ráadásul pont azon a felületen van ahol a lámpa felfekszik a kormányrúdra, ergo szinte kizárt, hogy utat talál bármilyen vízcsepp a belső térbe.
 
Fényerő
Az alsóbb kategóriában a Sigma nem kommunikálja a fényerő adatait így sem lux, sem lumen sem más adatunk nincs. A teszt alapján viszont kijelenthető, hogy sokkal erősebb fényű és nagyobb szórású, mint a Blackburn Flea 2.0 amit rendszeresen használok és 40 lumen fényerővel rendelkezik. Ellenben a modern design miatt (a lámpa-búra egészen felhajlik a lámpatest tetejére) a fényt felfele is szórja egy kicsit ami engem vakított használat közben - kolléga számára viszont nem volt zavaró, vagy fel sem tűnt neki.
 
Javasolt fogyasztói ára 8990 Ft ami teljesen korrekt ilyen tudással.
 
 
 
 Sigma Mono FL és RL 
Retro-minimal design, igényes csomagolásban. A 80-as évek kempingezéseinek emlékeit idézi a szabályos kör alakú dizájn, de a jó minőségű műanyag borításnak köszönhetően egyáltalán nem "gagyi" hatású, sőt! A képek alapján én egy valamivel kisebb átmérőre számítottam, de felnőtt méretű kerékpáron jól mutatnak a 35 grammos körlámpák és nem utolsó sorban a produkált látótávolságban is nagy szerepe van a méretnek. Az első lámpa (FL) szerintem városi kerékpárokon mutat a legjobban, a mono RL-t viszont akár egy fürge országúti, vagy kecses fitness vázra is simán el tudom képzelni.
 
mono első fehérmono első fekete
mono hátsó fehérmono hátsó fekete
 
Fényerő
A mono FL városban, illetve közvilágítással ellátott útvonalakon működik 100%-osan, vagyis láthatóságot biztosít a kerékpárnak, akár 400 m távolságból is. Az erős LED fénye ugyan rávetül az előtte lévő pár méter útra is, de nem erre való. A mono RL ugyancsak észlelhető akár 400 m messziről is, ami hátsó lámpa lévén alkalmassá teszi lakott területen kívüli használatra. Nem utolsó szempont, hogy peremének oldalra nyúlása miatt egy vékony, de határozott csíkban oldalról is jól kivehető a piros fény. Kihangsúlyoznám, hogy a mono-k ugyan láthatóságra és nem az úttest megvilágítására szolgálnak, viszont köszönőviszonyban sincsenek azokkal az apró, pislákoló megoldásokkal, amikkel sok esetben a bringákon találkozni. A mono kérem, fényerő tekintetében a láthatósági fényforrások alfája és omegája.
 
Kraft
Mindkét lámpa USB-ről tölthető és csutkára feltöltött aksival 5-8 óra üzemidőre képesek üzemmódtól függően (folyamatos, vagy villogó). Az USB csatlakozót gumi (szilikon) dugasz védi a külső behatásoktól, nedvességtől.
 
Rögzítés
Rögzíteni gumigyűrűvel lehet, a műveletet egy, a gyűrűből kilógó nyelv segíti. A Sigma mono RL tervezői egészen biztosan láttak már kerékpárt és tudják, hogy a nyeregcső sok esetben nem függőleges, ezért a lámpa és a nyeregcső találkozásához egy változtatható szögű talpat tettek, így könnyen beállítható vízszintes pozícióba a lámpatest.
 
Kezelés
A lámpa működtetéséhez szükséges egyetlen gomb a lámpatest tetején (vagy a felszereléstől függően, az alján) helyezkedik el. Picike, de elég jól kidudorodik ahhoz, hogy kesztyűben is használható legyen. Aki a nyereghez minél közelebb szereti elhelyezni a hátsó lámpát, annak érdemes lefelé tennie a gombot, mert különben nem fér hozzá. Így ráadásul az USB-nyílást védő szilikont sem próbálja meg kijátszani egy esős napon a kerékről felfröcsögő víz (már persze akkor, ha nincs sárhányód).
 
Áruk azonos, a Sigma Mono FL első és a Sigma Mono RL hátsó lámpa is 7990 Ft
 
Sigma Mono FL és Mono RL adatlap...
 
Az eredeti cikket itt olvashatjátok.
HU | RO