Török Körverseny: újabb Lampre-Merida siker

2015.05.04.
Utoljára március elején ünnepelhetett első helyet a Lampre-Merida Olaszországban Niccolo Bonifazio révén, de végül az április sem múlt el siker nélkül, a május pedig körverseny-győzelemmel kezdődött!

 150504 lampretorok 2
 
Április 30-án az olasz Sacha Modolo még „csak” szakaszt nyert az UCI-kiemelt kategóriás Török Körverseny 5. napján, majd másnap, május 1-jén a hegyi befutót követően az összetett-győzelem is kézzelfogható közelségbe került: a horvát Kristijan Durasek átvette a vezetést a generálban
Durasek az április 26. és május 3. között rendezett Tour of Turkey második hegyi befutóján jött fel Davide Rebellin mögé 22 másodpercre a második pozícióba, majd a pénteki – szintén emelkedőn végződő szakaszon – csapata, a Lampre-Merida mindent megtett, hogy a lehető legelőrébb végezzen. Sikerült megnyerni a versenyfutást a másodpercekkel és az olasz Rebellin elé kerülni, Durasek felhúzta a sárga trikót.
 
 150504 lampretorok 3
 
Selcuk emelkedőjén Kristijan Durasek nagyon fegyelmezett volt taktikailag, végig az első pozíciókban bringázott az esélyesek csoportjában és csak azokra a támadásokra reagált, melyek az összetett pozícióját is veszélyeztették. Amikor Rebellin 1,5 kilométerrel a cél előtt az akciókat követően leszakadt, a horvát fokozni tudta saját tempóját, s bár a szakaszgyőztes spanyol Bilbaótól kapott 18 másodpercet, Rebellinre viszont 43-at vert, s 21 másodperccel átvette a vezetést.
 
150504 lampretorok 4
 
A következő két napon Durasek és csapata sikeresen védte a trikót, annak ellenére, hogy az utolsó előtti etapon nagyon megijedt mindenki, amikor a sárga trikós defektet kapott nem sokkal a cél előtt. Szerencsére mindez az utolsó 3 kilométeren belül történt, így Durasek a győztes Mark Cavendish-sel azonos időt kapott. Az utolsó napon fő riválisának, Rebellinnek nem volt ilyen szerencséje, ugyanis egy elkószált kutya miatt bukott, s nemhogy a másodpercekért nem küzdhetett, a versenyt is fel kellett adnia.
Kristijan Durasek végül élete legnagyobb győzelmét ünnepelhette a Török Körverseny megnyerésével, és jól végzett a hegyi pontversenyben is, az ötödik helyen. A sprinterek pontértékelésében az 5. szakaszt nyerő Sacha Modolo a negyedik lett.
 
150504 lampretorok 1
 
Összetett végeredmény:
1. Kristijan Durasek, CRO/TEAM LAMPRE-MERIDA, in 31:06.44 hours
2. Eduardo Sepulveda, ARG, + 0.32
3. Jay McCarthy, AUS, + 0.56
HU | RO