Az 5. generációs Scultura Team

 
Öngól a Merida Scultura Endurance-nak? Nem is olyan régen raktam ki a Merida Scultura Endurance bringatesztemet, ami pont arról szól, hogyan lehet kényelmesre tervezni egy World Tour szintű versenygépet!
 

 
Erre mit olvasok az új Scultura V sajtóanyagban? „Less weight, less drag-and more comfortable too” Tehát könnyebb súly, kisebb légellenállás, és még nagyobb komfort! Na de hát már van egy komfortos Scultura?!
 
Persze a képlet ennél összetettebb, mivel az egyik egy gravel képes bringa nagyobb tengelytávval, és brutál gumiférőhellyel, amitől a Strade Bianchet kivéve minden profi versenyző besírna ha használnia kellene. Itt tehát a „mór komfortot” úgy kell érteni, hogy az előd rakétához képest kényelmesebb! A videóban részletesen elmondom a Merida Scultura család történetét, ezért most nem ismételnék, viszont az tudható, hogy amióta van Reacto, azóta mindig ő volt az aero bringa, de mára ugye „aero is everything”, tehát még az imbuszkulcsnak is alacsony légellenálással kell rendelkeznie :-)
 
Lényeges különbség a geometrián kívül az Endurance-hoz képest a váz súlya, ami itt mindössze 822 gramm, nem pedig 1124, és itt persze sárvédő meg csomagtartó konzolt sem fogsz találni :-) A villa 389 grammot nyom, ami 411 gramm az Endurance esetében. Gumiból akár 30 mm-es is belefér ami nagyon jó érték, főleg a hazai felhasználóknak, ezekre a remek utakra. Ahogy már említettem, a komfort is növekedett az új szövetszerkezetnek, a 40 mm-rel rövidebb nyeregvázcsőnek, és a ballonosabb gumiknak köszönhetően. A kormánycsapágy része egy Force Diffuser névre keresztelt rendszer, ami körülöleli a karbon villanyakat, és megnöveli annak élettartamát.
 
A bringa már „titokban” bizonyított a Criterium de Dauphinén, és most a Vueltán megy vele Damiano Caruso a Team Bahrain Victorious csapatból! Amikor egy hagyományos vázkialakítású bringát aerová formálsz, természetes velejárója a súlynövekedés. Az R&D csapatnak viszont még így is sikerült az előző Sculturához képest 38 grammot faragnia a vázból! Ehhez persze új karbon layupra volt szükség, és több high-modolus (értsd marha drága) karbon szövetet kellett felhasználni. A Merida szerint könnyedén a 6.8 kg-os UCI súlylimiten tud lenni a gép, mindenféle extrakönnyű alkatrész nélkül is!
 
A Scultura Enduranceról megismert vázra szerelt plusz fékhűtés, és a kovácsolt váltófül is helyet kapott az új aero Sculturán. A full integrált, egy darabból készült Merida Team SL 1P stucni/kormány kombó és a Wireport headset is a szett része, az integrált kábelezésből meg már csak a féknek kialakítottat kell igénybe venni, ha az új Dura Ace szettel szerelt verziót választod :-) Bizony setup esetén akár 10%-os watt nyereség érhető el a Scultura V esetében a Scultura IV-hez képest! Érdemes megnézni a mérési táblázatot!
Ehhez képest nem is vészes a 9999 EUR-s fogyasztói ár a Dura Ace Di2-s verziónál. Milyen durva hogy 5-10 éve még szenzációként tekintettünk az ilyen árcédulákra :-) Tavasztól 10-féle kivitelben lesz kapható többek között a Merida Concept Store & E-Bike Tesztcenter-ben!
 
Scultura V team 01
A Merida Scultura  V Team kerékpárról a gyártó honlapján

 
 

 
Scultura V team 02
 
Scultura V team 03
 
Scultura V team 04
 
Scultura V team 05
 
Scultura V team 06
 
Scultura V team 07
 
Scultura V team 08
 
Scultura V team 09
 
Scultura V team 10
 
Scultura V team 11
 
Scultura V team 12
 
Scultura V team 13