Bikepacking teszten a Merida Silex 600 és 9000

A 5 Peaks 500 bikepacking kalandtúra útvonal felderítése kapcsán a Merida Concept Store jóvoltából tesztelhettem két idei Merida gravel kerékpárt.

 

190614 silex 1

Először a Silex 600 járt nálam, a csapattal közösen azzal jártam be a Budapestről egészen a Börzsöny keleti határáig, Diósjenőig tartó szakaszt. 2 nap alatt közel 250 km-t teljesítettem a kerékpár nyergében, és bizton állíthatom, hogy mindennel volt dolga, aszfaltos haladásoktól single trailig, gravel mászásoktól köves-sziklás ereszkedésekig.

190614 silex 2 

Kicsit már Silex ittasabban és tapasztaltabban, pár héttel később hoztam el a 9000-es modellt, amivel a Cserhát, Mátra, Bükk szakaszokat teljesítettem, szintén ca. 300 km-el, táskákkal felpakolva a kistestvérhez hasonlóan aszfalttól single trailig mindenhol jártam ezzel a karbon csúcsgéppel.

 

VÁZ 

Vázcsaládot alkot a Silex, a tesztben végig párhuzamosan írok majd mindkét modellről, ahol eltérés van, azt külön kiemelem. A 600 és a 9000 esetén a geometria megegyezik, alapanyagban, gyártási technológiában van eltérés. Az alumínium Silex súlya karbon villával ~9.9 kg míg a karboné ~8 kg. Igen, ezek a súlyok országúti tekintetben is figyelemre méltók, ráadásul a Merida élettartam garanciát biztosít rájuk!

Alu vagy karbon? Először szemrevételezéssel az illesztéseknél vehetünk észre eltérést, a technológiából fakadóan az alu modellen a hegesztési pontok markánsak, míg a karbonon gyönyörűek az ívek. Tömegükben jelentős a különbség, ami menet közben, főleg mászáskor, és manőverezhetőségben érezhető. Az alu váz merev, határozott, a karbon ezeken felül a rezgéscsillapításban is jeleskedik, a súlyon és az esztétikán túl ez a legnagyobb különbség a két váz között. Hogy ez árban megéri-e a különbséget? Ez egyén és pénztárca függő. Az alumínium is megadja az élményt, de a karbonnal nyílik egy -szerintem - pár százalékos rés, amivel vagy egységnyi idő alatt ennyivel többet tudsz menni, vagy ennyivel kevesebb idő alatt végzel a szokásos örömköröddel, ennyivel kevésbé fáradsz el, stb. – és ez hosszú távra vetítve többeknek megérhet pár száz ezer forintot.

A Merida Silex egy képzeletbeli egyenesen, amit az országúti gépek és a mountain bikeok határoznak meg, a mountain bike felőli oldalon helyezkedik el. Magas építésű, kényelmes, kiváló ülő pozíciót ad, és akkor kezd igazán élni, ha elhagyjuk az országutat. A hosszú felső cső, és a rövid stucni kialakítás miatt a teszt alatt a technikás terep részeken jelesre vizsgázott a Silex család, ráadásul hosszú távú túrákon, sok nyeregben töltött óra után is sokkal kényelmesebb, mint bármilyen versenygeometria.

A szubjektív véleményem szerint  nem ez a legszexibb vázforma, és matricázás sem túl vagány, de a gép teljesítményben, és sokoldalúságban visszaadja azt, amit esztétikájában helyenként nélkülöz számomra.

190614 silex 3 

A Silex tárcsafékes, flat mount felfogatású, és a lenti képen látható módon egy különleges tárcsafékhűtési technológiával látták el. A fém hűtőbordák elvezetik a fék melegedésénél keletkező hő egy részét, és a menetszéllel hatékonyabban hűtik azt. Ez hosszú ereszkedéseken, vagy nagy tömegű csomagokkal kifejezetten jól jöhet, itt is látszik, hogy milyen célközönségnek szánja ezt a kerékpárt a Merida.

190614 silex 4 

A vázcsalád átütő tengelyes, ami szépen stabilizálja, merevíti a kerékpárt, illetve – ami kifejezetten hasznos, és örömteli – csavarozó pontokat is helyeztek a vázra csomagtartónak vagy sárvédőknek.

190614 silex 5a 

190614 silex 5b

kerék esetén 50 mm gumit fogad legfeljebb. Ez tökéletesen elég bármilyen gravel örömködésre*, sőt ilyen méretekkel komolyabb terepen is el lehet boldogulni.

Gravel örömködés [főnév]: kerékpárosok ugratásokkal, farolásokkal, és széles mosollyal járó tevékenysége, mikor szórt, murvás vagy jó minőségű földutakra érnek.

Mindkét modell Fulcrum felnikre fűzött kerékszettel kapható, amelyek kellemes meglepetést nyújtottak ellenben a Maxxis Razzo 35C gumikkal. A köpenyek országúton, és száraz terepen jól haladnak, de amint komolyabban bele szeretnéd engedni egy kanyarba az erdei trailen, gyorsan át tudod lépni az oldalmintázat határait, illetve nedves felületeken, leveleken nagyon bizonytalan, csúszik.

190614 silex 6

Komponensben mindkét modell Merida kiegészítőkkel érkezett, amelyekből kiemelném a kormányt, ami kellemes terpesztéssel megfelelő kormánytáska fogadására, és terepszakaszokon, itt is főleg lejtőn biztosabb irányítást tesz lehetővé. A 9000-es modellen a Merida saját „S-Flex” karbon nyeregcsöve mindenképp ajánlott, rezgéscsillapító hatása érezhető volt, kellemes pluszt adott ezáltal az egyenetlen útfelületeken.

 

SRAM APEX VS. FORCE

A Silex 600 Sram Apex, míg a 9000 Sram Force szettel szerelt gyárilag. Kellemes meglepetés az Apex, amely a Sram 1 tányéros szettjeiből a belépő szint, nagyon szépen teszi a dolgát, erősen ajánlott bárkinek, akinek nem számít annyira a súly, és jó ár-érték arányt keres. A Force összességében jobban teljesít, határozottabb váltásban, közel 300 g-al könnyebb, de egy átlag felhasználónak ez nem éri meg a szettre vetített közel kétszeres árkülönbséget.

Mindkét rendszer 1x11-es, ami bőségesen elegendő erre a felhasználásra. Természetesen egy 2-es rendszer előnye, hogy kisebbek a lépcsők fokozatok között, ez néhányunknak jelent kellemetlenséget pedálfordulatban, de az én véleményem szerint gravel/bikepacking felhasználásra az 1 tányéros rendszer a befutó. Imádom, hogy egyszerű, nem kell annyit gondolkodni a váltáson, és csökkenek a hibalehetőségek. Korábban sok gondom volt 2-es rendszeren lejtőzés közben láncleeséssel, amit itt több száz km terep után sem tapasztaltam.

Mivel főleg mechanikus tárcsafékeket használtam korábban, óriási teljesítménykülönbséget érzek minden alkalommal mikor egy hydros rendszer van alattam. „Egy ujjas” a kezelése, precíz, magabiztos, erős, pont amire szükségem van egy gravel kalandtúra csomagos ereszkedésén. Mechanikus fékrendszerekhez képest többszörös a hatás és élmény növekedés, gyorsabban, bátrabban mertem közlekedni. 

Jelenleg a piacot a Sram uralja az 1x11 rendszereivel (Apex, Rival, Force) a Shimano országúti vonala nem adja ugyanazt a felhasználói élményt számomra, de a GRX család megjelenésével kíváncsian várom, hogy mit hoz a Japán cég a piacra, mennyire élénkíti meg a versenyt ebben a szegmensben.  

A tesztelt szettek közül az Apexet ajánljuk jobban, teljesítményben közel van a Force-hoz, súlyban sincs nagyon lemaradva, árban pedig közel a fele a nagy testvérnek. 

 

ÖSSZEGZÉS

Meridánál a Silex tervezésénél eltalálták a felhasználási területet, jól pozícionálták ezt a kerékpárt a cyclo cross családjuk mellé, inkább az MTB arcokat célozva. Találunk rajta sok kifinomult megoldást, egy modern, sokoldalú gép, ami akkor él igazán mikor megtépik kicsit lejtőn lefelé. Szinte kéri, igényli, hogy gyorsan menj vele terepen.

Ha jelenleg is mountain bike-od van, és kacérkodsz egy gravel gép beszerzésével, vagy első bálozóként szeretnél gravel kerékpárba fektetni, és inkább a terepes, hosszú távú túrákkal szemezel, és nem felvágni szeretnél a fancy bringáddal, a Merida Silex a piacon elérhető egyik legjobb választás.

190614 silex 7

PRO

  • Kényelmes, ügyes, túrázós, mountain bike geometria
  • Széles felszereltség választék Silex 200-tól 9000-ig összesen 8 modell
  • Bikepacking kompatibilis - jó pakolhatóság, rögzítőpontok a vázon, fékhűtés

 

KONTRA

  • Maxxis Razzo gumi nedves terepen nem magabiztos
  • Megjelenés

Az eredti cikket itt olvashatod.

600_blublu_MY2019.jpg

2019 Merida Silex 600
Terméklap

9000_blkred_MY2019.jpg

2019 Merida Silex 9000
Terméklap