Merida, BikeFun gravel, túra és bikepacking táskák

A BikeMag cikke. Az eredeti több képpel itt olvasható
 
Ritkán adódik úgy, hogy egyáltalán nem viszünk magunkkal semmit kerékpározás közben, egy hosszabb túra során pedig már ajánlott több dolgot is magunkkal vinni, akár már csak felkészülni egy defektre vagy a kedvezőtlen időjárásra, nem beszélve egy többhetes túráról vagy egy gravel kalandról. A kerékpáros felsőkön általában van zseb ahová tudnánk pakolni, de annak a kapacitása erősen korlátozott, ezenkívül a hátizsákok sem jelentenek feltétlenül jó megoldást hiszen könnyen aláizzadhatunk és a mozgásunkat is korlátozzák. De nem kell megijedni, mert sokféle kerékpárra rögzíthető táskát kínálnak a gyártók többféle felhasználásra és mindenki az ízlésének megfelelően megtalálhatja, hogy mi számára az optimális. Mi most a Merida és a Bikefun kínálatából szemezgettünk, amit bemutatunk nektek.
 
Merida Gravel II. L váztáska
 
 
A gravel bringások körében az egyik legnépszerűbb táska kategória a váztáskáké, jól illeszkednek a kerékpárra, nem lógnak ki semmilyen irányban, lényegesen nem változtatnak a kerékpár menetdinamikáján, súlypontján, gyakorlatilag a legészrevehetetlenebb táskák ha nagyobb mennyiségű csomagot szeretnénk vinni magunkkal praktikusan. A Merida Gravel II. L-es méretű váztáskája jó példa erre a kategóriára, az 5,4 literes űrtartalma sok mindent képes elnyelni, két oldalról nyitható, azaz 2 nagy zseb található benne, melyekben belül még több rekesz található, hogy könnyebben el tudjuk rendezni a dolgainkat. A zsebek belseje sárga, így könnyebben megtaláljuk benne a holminkat, míg a cipzárak vízállóak, melynek köszönhetően nagyobb esőben sem kell félni attól, hogy beázik a 210D Ripstop TPU anyagból készült táskánk.
 
A táska rögzítése tépőzáras pántokkal történik a váz csöveire, melyeket több helyen tudunk átfűzni a táskán, ezzel többféle lehetőséget teremtve a rögzítésre. A felsőcsőhöz 3 pánttal, míg az alsócsőhöz és a nyeregvázcsőhöz 1-1 pánttal tudjuk rögzíteni. A tépőzárakról érdemes megemlíteni, hogy olyan anyagból vannak, amik nem tapadnak hozzá a nadrágunkhoz és egyéb ruhadarabunkhoz és a szélük sem éles, így a lábunkat sem karcolják tekerés közben.
 
A táska mérete 51 x 7 x 15 cm, mely viszonylag nagynak számít, de létezik belőle M-es verzió is ha kisebb méretű kerékpárt használunk, de minden esetre vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy befér-e a vázunkba.
 
Ajánlott fogyasztói ár: 25 990 Ft
 
Merida Gravel II. S váztáska
 
 
A klasszikus elhelyezkedésű vagy nagyobb váztáskák hátránya, hogy legalább az egyik kulacstartónkat elveszítjük velük bringázás közben, aminek köszönhetően kevesebb folyadékot tudunk a megszokott helyen vinni a kerékpáron, viszont egy kisebb méretű, okosan elhelyezett váztáska sok segítséget nyújthat gravel kerékpározás közben, tároló kapacitásunk is lesz és a két kulacs opció is megmarad. A Merida Gravel II. S-es méretű váztáskája az első háromszög elejében foglal helyet, mellyel nem veszi el a kulacsaink helyét és egyáltalán nem zavaró bringázás közben. A 2,1 literes táskában egy nagy zseb található, ahová mindent bele tudunk pakolni, a belseje a jobb kereshetőség érdekében sárga, a cipzár pedig szint vízálló, hogy nagyobb esőben is használható maradjon a táska.
 
A táska 3 pánttal rögzül a kerékpárra, kettővel a felsőcsőre, míg eggyel az alsócsőre, de többféleképpen elhelyezhetőek a pántok és tartalékokat is kapunk a táskához. Az L-es mérethez hasonlóan a pántok tépőzárja nem karcol, nem tapad hozzá ruhához, egyáltalán nem zavarnak kerékpározás közben. A hosszukról még érdemes egy mondatot írni, olyan hosszúak, hogy bármilyen vastagságú csőhöz hozzá tudjuk rögzíteni a táskánkat.
 
A Merida Gravel II. S-es méretű váztáskája 15 cm magas, 30 cm hosszú, a szélessége pedig 7 cm, gyakorlatilag a legtöbb vázformával kompatibilis.
 
Ajánlott fogyasztói ár: 19 990 Ft
 
Merida Gravel II. M kormánytáska
 
 
A kormánytáskák nem csak a gravel bringások között hódítanak, hanem sokan az országútisok közül is szeretik használni edzésen őket, egyszerűen rögzíthetőek, könnyen pakolhatóak és mindig kéznél vannak, kisebb méretű tárgyakat, ennivaló, ruhát összehajtva, telefont és még számos dolgot tudunk belepakolni. A Merida Gravel II. M kormánytáska az 1,3 literes kapacitásával a közepes méretű kormánytáskák közé tartozik, amikbe a kisebb tárgyakat gond nélkül el tudjuk vinni, de még nem zavar kerékpározás közben – nem ér hozzá a kezünk semmilyen fogásban – és a bringa irányítását sem befolyásolja. Egy nagy zseb található a táskán, amiben belül kisebb rekesz is található, ami sokat segít a pakolhatóságban. Ezenkívül a táska 2 oldalán egy-egy kisebb zseb található, amibe az apróságot lehet tenni, én például odatenném a zseléket és a müzliszeleteket és azoknak a papírjait.
 
A táska a kormányra tépőzárakkal rögzül, míg a felesleges “lobogást” egy gumis pánttal tudjuk kiküszöbölni. A tépőzárak anyaga ennél a modellnél sem karcol és a kesztyűkhöz sem ragad hozzá.
 
A táska hossza 20 cm, átmérője 10 cm.
 
Ajánlott fogyasztói ár: 11 990 Ft
 
Merida Gravel Essentials M táska felsőcsőre
 
 
A felsőcsőre szerelhető táskák szinte beleolvadnak a kerékpárunkba, nem véletlenül vannak gyártók, akik ide különböző tároló dobozokat terveznek gyárilag a bringákra. Ezek a táskák aerodinamikailag is a legjobb helyen vannak, a kerékpár irányíthatóságát, menetdinamikáját nem befolyásolják, szinte olyanok mintha ott sem lennének és nagyon stabilan lehet őket rögzíteni. A Merida Gravel Essentials M-es méretű felsőcsőre szerelhető táskájában az apróságok a lehető legjobb helyen vannak, a 0,8 literes táskába elfér az ennivalónk, de akár a pótbelsőknek és a szerszámoknak is ez az egyik legjobb helye, probléma esetén nem kell turkálni nagyobb táskákban, hanem minden kéznél van azonnal. A cipzárja vízálló, ezért nem kell aggódnunk, hogy esetleg megrozsdásodnak benne a szerszámok.
 
A felsőcsőre 2 tépőzárral, míg a villanyakra eggyel rögzül a táska, de az alján található 2 lyuk, amin keresztül az ezzel kompatibilis gravel bringákra vagy időfutam kerékpárokra csavarral rögzíthető. A mérete: magasság 7,5 cm, hosszúság 23 cm, szélesség 5 cm.
 
Nem csak gravel és túra bringákra, hanem országútikra is jó választás!
 
Ajánlott fogyasztói ár: 13 290 Ft
 
Merida Smartphone L táska felsőcsőre telefontartóval
 
 
Sokan használják a mobiltelefonjukat kerékpározás közben, akár útvonalrögzítésre, akár navigációra, nekik kínál a Merida praktikus megoldást azokkal a felsőcsőre rögzíthető táskáival, melyeknek a tetejében egy mobiltelefontartó van. A táskában a telefon ugyanúgy látható és az érintőképernyője használható, de védett helyen van az időjárás viszontagságaitól, esőben is nyugodtan használhatjuk a vízálló cipzárnak köszönhetően.
 
A telefon egy erős gumi pánttal rögzül a táska tetejébe, nagyobb rázkódásra sem mozdul el. A legtöbb mobiltelefonnal kompatibilis, de mindenképpen érdemes belepróbálni vagy legalább a méreteket megnézni (az iphone 13 vastag tokban is befért a táskába – szerk.), mert mostanában vannak óriási méretű telefonok. A táska űrtartalma 1,4 liter, amibe elég sok dolog belefér, akár egy alap túrakészletet szerszámokkal, belsőkkel, lakáskulccsal, életmentő müzliszelettel bele lehet tenni. A táska két tépőzárral rögzül a felsőcsőre, és eggyel a villanyakra.
 
Ajánlott fogyasztói ár: 14 490 Ft
 
Merida Smartphone M táska felsőcsőre telefontartóval
 
 
Az eggyel feljebb bemutatott Merida Smartphone táska elérhető M-es méretben is, ami azok számára jó választás, akik nem szeretnének olyan sok dolgot magukkal vinni, bár ennek a táskának sem kicsi a kapacitása az 1,1 literével, de mégis alacsonyabban és stabilabban áll a kerékpár felsőcsövén, ami kevesebb távtartó esetén optikailag is jobban mutat a kerékpáron (bár ez ízlés dolga – szerk). Ugyanolyan méretű telefon fér el benne, mint az L-es modellben, és ugyanúgy rögzül mindkét táska, csak az űrtartalmukban van különbség.
Ajánlott fogyasztói ár: 13 990 Ft
 
Merida Urban XL táska csomagtartóra
 
2276004596_2
 
A Merida Urban XL táska egy praktikus megoldás azoknak, akik napi szinten közlekednek a városban kerékpárral. A 10 literes táska nagyon sok dolgot “elnyel”, a ráhajtható tépőzáras fedőlapnak köszönhetően könnyen pakolható és mindig akkora a méretű a táska, mint szeretnénk. Csak kinyitjuk a két csatot a szélén, felhajtjuk, szétnyitjuk a tépőzárat és máris “dobálhatjuk” bele a dolgainkat, és a lezárása pont ugyanilyen egyszerű. A táska belsejében egy hálós rekesz is található, amibe külön bele tudjuk tenni az apróságukat, amiket nem szeretnénk a táska aljából kikutatni.
 
A Merida Urban XL nagyon egyszerűen feltehető a csomagtartóra, felül mindössze két csattal kell felcsíptetnünk, alul pedig a két műanyagfüllel rögzíthető, pillanatok alatt levehető, illetve felrakható, és jó hír, hogy kb az összes klasszikus felépítésű csomagtartóval kompatibilis. A jó rögzítésnek és a merev hátlapnak köszönhetően stabilan áll a csomagtartón és a pakolása is egyszerűbb. A táska megjelenésében elég stílusos, jól passzol akár egy elegáns öltözékhez, egyáltalán nem kell szégyenkezünk ha felvisszük magunkkal az irodába (ki hagyna egy ilyen jól kinéző táskát egy épület előtt őrizetlenül?), a hordozófület fogva könnyen vihető kézben.
 
A mérete 30 cm x 30 cm x 15 cm.
 
Ajánlott fogyasztói ár: 24 990 Ft
 
BikeFun Expansion táska csomagtartóra
 
R14082 1
 
A BikeFun Expansion egy igazi multifunkcionális táska, amit a túrázók biztosan fognak szeretni, a változtatható tárolókapacitásának köszönhetően bátran vihető rövidebb-, de akár egy-két napos kerékpártúrákra is, sőt még városi használatra sem utolsó. A táska különlegessége, hogy az oldalzsebek lenyitásával egy klasszikus kétoldali túratáskává tudjuk változtatni, aminek az űrtartalma 26 liter, míg zárt oldalzsebekkel egy kompakt méretű 8 literes táska. Számos okosan megtervezett zsebet, rekeszt találunk BikeFun Expansionon, ahová tudjuk pakolni a dolgainkat, akár a kulacsunkat vagy a lámpánkat is fel tudjuk erősíteni a táskára.
 
A BikeFun Expansion táska három tépőzárral rögzül a csomagtartóhoz, míg a lenyitott zsebeket gumis kampóval tudjuk rögzíteni a csomagtartó alsó rögzítési pontjához, a felszerelés és a levétel is egyszerű, és az összes klasszikus felépítésű csomagtartóval kompatibilis. Vállpánt is jár a táskához, így csomagtartóról levéve válltáskaként is használható, leparkolunk a bringánkkal, 10 mp alatt levesszük a táskát a csomagtartóról, 5 mp alatt feltesszük rá a pántokat és máris van egy válltáskánk. Ez túra és városi felhasználás során is hasznos funkció amikor nem szeretnénk otthagyni a dolgainkat a kerékpáron.
 
Ezenfelül egy esővédőhuzatot is találunk a táska aljában (amit egyébként eltávolíthatunk egy tépőzárral ha úgy gondoljuk, hogy nincs rá szükségünk és ezt a “titkos” zsebet másra szeretnénk használni), ami a fluo zöld színének köszönhetően esős, csapadékos időben sokat javít a láthatóságunkon.
 
Ajánlott fogyasztói ár: 27 990 Ft
 
BikeFun Hiker táska csomagtartóra
 
R12523 1
 
A hosszú, akár többhetes kerékpártúrákra indulóknak mindenképpen érdemes számításba venni a BikeFun Hiker csomagtartótáskát, az 57 literes űrtartalma szinte mindent elnyel, a három óriási zsebe nagyon jól pakolható és az ára a tudásához képest kedvező. A táskán rengeteg zseb és rekesz található, nem kell beleömleszteni a dolgainkat a zsebekbe, hanem rendszerezve tudunk bele pakolni, ami fontos és gyakran van rá szükségünk azt külön helyre tudjuk tenni, hogy mindig kéznél legyen.
 
A kulacsoknak is találunk zsebeket a BikeFun Hikeren, de akár a sisakunkat vagy bármi hasonló nagyobb tárgyat is tudunk rögzíteni a fenti gumis részhez. A táskához esővédőhuzat jár, ami a fluo zöld színével rossz látási viszonyok között is jól látható. A csomagtartóra felül tépőzárakkal rögzül a BikeFun Hiker, míg oldalt a csomagtartóhoz pántokkal tudjuk hozzárögzíteni az oldalzsebeket.
 
Ajánlott fogyasztói ár: 27 990 Ft