Top 10 kerékpáros öltözet - Nadrágok

Cikksorozatunk előző részeiben már hasznos tanácsokkal és információkkal szolgáltunk a fejvédőkkel, sportszemüvegekkel és a mezekkel kapcsolatban. Folytassuk a sort a kerékpáros nadrágok bemutatásával, hiszen ez egy jó kerékpáros nadrág szinte kötelező alapdarab egy bringás ruhatárában.
 
Kezdjük ott, ahol egy kerékpáros nadrág a legjobban különbözik bármilyen más sportnadrágtól: a betéteknél. Már rövidebb távon is érezhető kényelmetlenséget okozhat a kerékpáros nyereg, de hosszabb távon szinte biztosan megérezzük azokat pontokat, ahol a testünket a nyeregre terheljük. Akinek altáji fájdalmai adódnak egy-egy kiadós bringázás után, annak általában az az első gondolata, hogy másik nyereg után néz. A tökéletes nyereg kiválasztása és beállítása külön művészet, sok időt, kitartást és pénzt igénylő feladat. Mielőtt belevágsz egy ilyen projektbe, érdemes beruháznod egy professzionális, betétes kerékpáros nadrágra. Az ebben elhelyezett betét feladata ugyanis pontosan az, hogy megkíméljen az altáji fájdalmaktól. Könnyen lehet, hogy az addig ellenségesnek érzett nyerged máris a barátoddá válik, ha nadrágbetét közétek áll (vagy ül…). A betétek legfontosabb feladata tehát az altáji alátámasztás, mindezt az anatómia szempontokat maximálisan figyelembe véve. Mindamellett nagyon fontos szempont a betét szellőzése is, hiszen a befülledt nadrágnál kevés kellemetlenebb érzés lehet a bringán. Ezért javasolt olyan betétet választani, amin mikroperforációk szolgálják a szabad légáramlást, így biztosítva az optimális mikroklímát az érzékeny részek számára. A professzionális betétek izzadságelveztő anyagból készülnek, ezáltal szárazon tartják a bőrödet. Fontos szempont a betétek vastagsága is. A nagyon vastag betét tekerés és séta közben egyaránt zavaró. A legprofibb megoldás a kalibrált szivacsvastagság, amikor az érzékeny részek párnázottabb védelmet kapnak, míg a mozgásszabadsághoz szükséges blokkok vékonyabb szivaccsal készülnek. Ha a betét szélei vékonyítottak, akkor kevésbé érződnek és látszódnak a zavaró kontúrjaik a nadrágon.  
 
200618 nw nadragok 1
 
200618 nw nadragok 2
 
200618 nw nadragok 8
 
A kerékpáros nadrágok anyagának több szempontnak is meg kell felelnie: egyrészt fontos, hogy a tekerés közben keletkezett izzadságot minél gyorsabban elvezesse a testedről és pillanatok alatt elpárologtassa azt. Itt ugyanaz érvényes, mint amit a mezeknél már részleteztünk. Másrészt a nadrágok esetében lehetőség van láb izommunkájának a segítésére is. A kompressziós anyagú, testhezálló nadrágok remek alátámasztás nyújtanak a fáradt izmoknak. Kantáros nadrágok esetében erős kényelmi szempont a puha, bőrbarát kantár alapanyag, ami nem irritálja a felsőtestet. Ha lehetőséged van rá, akkor a lapos varrással készült modelleket válaszd, ezek sokkal kevésbé dörzsölik a bőrt mozgás közben. 
 
200618 nw nadragok 7
 
A kerékpáros nadrágokat két fő csoportra oszthatjuk. Vannak a teljesen testre simuló modellek (a tapinacik) és a laza szabású, hagyományos rövidnadrágra hasonlító darabok (a baggy-k). Előbbiekben bevarrt betét található, utóbbiak betétes alsónadrággal hordhatóak.  A tapinacik nagyobb mozgásszabadságot biztosítanak, nem dörzsölik annyira a bőrt, hatékonyan vezetik el az izzadságot és kisebb a légellenállásuk. Praktikusan tehát inkább ezeket ajánljuk kerékpározáshoz. Vannak azonban, akik idegenkednek az ennyire testhezálló viselettől, nekik a baggy nadrágok nyújtanak megoldást.
 
Néhány további szempont a megfelelő nadrág kiválasztásához:  
  • a lábakon lévő szoros passzék kényelmetlenek és zavaróak, emellett az izommunkát is gátolják. Ezért felpórbáláskor mindig figyelj a passzék szorítására! 
  • a testhez simuló modellek kantáros vagy kantár nélküli verzióban kaphatóak. A kantár nélküli verziónak kétségtelen előnye, hogy könnyen letolhatóak, ha arra van szükség. A kantáros modellek azonban sokkal nagyobb komfortot nyújtanak tekerés közben, az előre döntött testpozícióban: nem vágnak be a hasba és nem csúsznak le hátul. 
  • ha baggy modell mellett döntesz, akkor célszerű hálós, puha anyagú betétes alsónadrágot választani hozzá, ami kevésbé fülled be a felette viselt rövidnadrág alá.
  • a mozgásszabadság megtartása alapvető elvárás. Csak olyan nadrágot válassz, aminek szabása és anyaga nem korlátoz a szabad mozgásban!
  • figyelj a varrásokra! Ahogy említettük a lapos varrások kevésbé dörzsölik a bőrt, de fontos ezek elhelyezkedése is. Egy jól megtervezett, professzionális nadrágon pont úgy illesztik össze ez egyes paneleket, hogy ne legyenek irritáló, bőrt horzsoló részek. 
  • kezelés: a technikai anyagú ruházat kezelésére érdemes némi figyelmet fordítani, így hosszútávon megőrizheted a termékek újszerű állapotát. Egyrészt a mosásnál mindig kövesd a bevarrt címke szerinti útmutatót, ne használj öblítőt és szárítót (úgyis pillanatok alatt megszárad kiterítve), másrészt használat közben is figyelj rá, hogy ne essen mechanikai kár a kedvenc nadrágodon (az egyik leggyakoribb „veszélyforrás” a kesztyű tépőzáras része, ami könnyen beleakad a nadrág puha technikai anyagába) 
 
200618 nw nadragok 3
 
200618 nw nadragok 4
 
200618 nw nadragok 5
 
200618 nw nadragok 6
 
Teljes kerékpáros nadrág választékunkat itt találod
 
Sorozatunkat hamarosan folytatjuk a kerékpáros cipők részletes ajánlójával. Addig is jó tekerést kívánunk mindenkinek!