Visszatér a Bahrain Victorious!

Az eredeti cikk a Tour de Hongrie weboldalán olvasható.
 
Két szakaszgyőzelmet és egy zöld trikót is szerzett már hazánkban Bahrein első profi kerékpárcsapata, a Team Bahrain Victorious. A világklasszisok egész sorát felvonultató WorldTeam harmadszor tér vissza a Magyar Körre.
 
 
Bahrein első profi kerékpáros csapatát 2016-ban hívta életre Nasser bin Hamad Al Khalifa, a királyi család tagja, az ország ifjúsági- és sportminisztere. Az ambiciózus projekt részeként a klub már első szezonjában is háromhetes győzelmekért igyekezett harcba szállni, ennek érdekében pedig le is igazolták a Giro d’Italia akkori címvédőjét, a négyszeres háromhetes győztes Vincenzo Nibalit. Bár a célkitűzést azóta sem sikerült elérni, a csapat versenyzői már hatszor is dobogón ünnepelhettek a Giro, a Tour de France vagy a Vuelta végén: ebből hármat Nibali egymaga szerzett. A klub emellett kétszer is megnyerte a Milano-Sanremót, de győzött már a Lombardián, a Fleche Wallone-on és a Paris-Roubaix-n is!
 
 
Bár a „messinai cápa” előbb eligazolt, majd 2022 végén szögre is akasztotta a bukósisakot, a keret jelenleg is hemzseg a sztároktól. Itt teker a tavalyi Giro d’Italia harmadik helyezettje, Mikel Landa, a 2021-es Olasz Körverseny ezüstérmese, Damiano Caruso, a Vuelta-dobogós Jack Haig, a Sanremo-győztes Matej Mohoric, a Liége-Bastogne-Liége bajnoka, Wout Poels, vagy a szezont kiválóan kezdő baszk klasszis, Pello Bilbao is.
 
Phil Bauhaus (zöldben) nyeri a 2021-es Tour de Hongrie harmadik szakaszát Tatán
 
A Bahrain Victorious először 2021-ben járt a Tour de Hongrie-n, az első diadal azonban finoman szólva sem váratott magára: Phil Bauhaus rögtön az első szakaszon győzni tudott! A német sprinter másnap harmadik lett Nagykanizsán, majd tatai újabb sikerével visszavette Jordi Meeustől a sárga trikót. A budapesti etapon végül negyedikként ért célba, így könnyedén szerezte meg a legjobb sprinternek járó zöld trikót.
 
 
A csapat legjobb összetett eredményét ebben az évben Santiago Buitrago szolgáltatta: a fiatal kolumbiai tizedik lett a Kékesen és a végelszámolásnál is, csillaga azonban azóta is emelkedőben van. 2022-ben már szakaszt nyert a Giro d’Italián, idén pedig két rangos összetett dobogóval kezdte az évet Szaúd-Arábiában és Andalúziában.
 
Edoardo Zambanini (jobbra) vezeti az üldözősort a Kékesen (2022, 5. szakasz)
 
Bár a rajtlista alapján előzetesen erre kevesen számítottak, a bahreini klub tavaly az összetettet vette célba. Az addig ismeretlen neo-pro, Edoardo Zambanini valósággal berobbant a kerékpársport vérkeringésébe, amikor ötödikként zárt a Kékestetőn, illetve negyedikként az összetettben – ezzel is igazolva, hogy az együttest semmilyen körülmények között nem szabad leírni.
 
 
A 44. Tour de Hongrie versenyére 2023. május 10. és 14. között kerül sor, várhatóan 22 csapat részvételével. A korábban bejelentett csapatok: