Bemutatkozik az új Merida Big Nine széria!

Írta: Bognár Tamás. A Mozgásvilág.hu cikke.
 
A Merida Big Nine már nagyon régóta a gyártó XC zászlóshajója, már ha a merev vázas kategóriát nézzük. 2016-ban mutatták be az elődjét, ami azóta változatlanul futott. Teljesen megújultak most a bringák, és ugyan nincsen már világkupa csapata a tajvani világmárkának, de ettől még nem maradunk utánpótlás nélkül.
 
 
Régi ismerős megújult köntösben
 
Régen ha 120 mm-t mozgó teleszkópot szerettél volna belerakatni egy merev XC vázba, akkor kedvenc boltosod azonnal a kénköves pokolba akart küldeni, hiszen anno 80, majd később 100 mm jelentette a limitet. Mára azonban a cross-country pályák is változtak, tehát a bringák is „utánuk mentek” geometriában, és alkatrészekben. Ezért alakulhatott úgy, hogy az új Big Nine TR gépek már 120 mm-t mozognak. Persze van opciód 100 mm-es rugóútra is ha ragaszkodsz hozzá, ez lesz a „sima” Big Nine.
 
 
Geometria
 
A geometria is változott, a tengelytáv hosszabb lett, a fejcsőszög laposabb(68 fok), a nyeregvázcső szög meredekebb (75.3 fok), így technikás terepen könnyebb lesz kezelni a montit, és nagy tempónál is stabilabb lesz mint az elődje. Az átlépési magasság is csökkent, egy M-es méretű váznál 410 mm, ami több mint 3 cm-rel kevesebb mint eddig volt. Ennek köszönhetően a nyeregcső „flexe” azaz rugalmassága, ütéselnyelő képessége is megnövekedett. A villa offset is rövidebb lett, immáron 44 mm, ami szintén a kezelhetőséget növeli.
 
 
Új vázak
 
Anélkül próbálták meg a lejtőzős tulajdonságait fejleszteni, hogy rontottak volna a mászáskor lényeges szempontokon. Szerencsére rögtön két szintet ugrottak, és először nem csak a két csúcs karbon vázas gépeket mutatták be (CF5 és CF3), hanem rögtön piacra dobták a kedvezőbb árú LITE aluvázasokat is. A Big Nine TFS és Speed modellek nem változtak.
 
 
Nagyobb gumiméret
 
Természetesen a durvább terep durvább gumikat igényel, ezért akár 29”x2.4”-os méretekkel is fel lehet szerelni! Régen ilyet maximum a One-Sixty-n láttál. A kábelek rejtetten futnak a Merida és Acros által közösen tervezett WirePort kormánycsapágyon keresztül a vázban, és terémszetesen már SRAM UDH váltófület kapott, ami részben muszáj is volt, ha az új AXS váltórendszert akarod használni.
 
 
Okos kiegészítők
 
A kormányszár előlapja úgynevezett Smart Mount kialakítású ami GPS és lámpa felszerelésére is lehetőséget nyújt már gyárilag. Így a kormány letisztult és kábelmentes maradhat. Mivel az összes generációjával mentünk már a Big Nine-nak, kíváncsian várjuk az új tesztgépeket is!