Top 10 kerékpáros öltözet - Mezek

Cikksorozatunk előző részeiben már hasznos tanácsokkal és információkkal szolgáltunk a fejvédőkkel és a sportszemüvegekkel kapcsolatban. Mostani cikkünkben a kerékpáros mezeket mutatjuk be részletesen, hiszen megfelelő ruházatban nagyságrendekkel élvezetesebb a bringázás!
 
Mivel a kerékpározás kültéri sport, ezért fontos, hogy testünk mikroklímájának megtartása mellett az időjárás viszontagságaihoz is tudjunk alkalmazkodni az öltözékünkkel. Hideg időben kiemelt szerepet kap minden egyes funkcionális réteg, ezekről a ruhadarabokról ősszel olvashatsz majd nálunk részletesebben. A nyári, meleg időben a felsőtestre 1-2 réteg ruházattal kell számolnunk (az esővédőket nem számítva). Alapvetően aláöltözet + mez alkotja a klasszikus nyári két réteget, de sokszor egy professzionális mez is megfelelően menedzselheti a hőháztartásodat. 
 
200612 NW mezek 1
 
200612 NW mezek 2
 
A mezekre rótt feladat két fő részből áll, egyrészt rendkívül fontos, hogy a mez tekerés közben keletkezett izzadságot minél gyorsabban elvezesse a testedről és pillanatok alatt elpárologtassa, másrészt védelmet nyújtson a (menet)széllel szemben. A kettő között nyilván van összefüggés: ha az izzadság miatt vizes marad a felsőrészünk, akkor az bizony akkor is hűteni fog minket, amikor – mondjuk egy lejtőn lefelé, erős menetszélben – már nincs szükségünk rá. Egy professzionális technikai mez száradása nyári melegben percekben mérhető. Nem szívja magába a nedvességet, mint a pamut és nem tárolja azt hosszú órákig. Így a tekerés nagy részében száraz, kellemes érzést nyújt a viselőjének. Az általunk forgalmazott mezek mindegyike technikai anyagból készül, páraáteresztő képességük azonban különböző. Itt alapvetően igaz, hogy egy felsőkategóriás mez jobban is lélegzik (azaz többet és gyorsabban párologtat), mint egy olcsóbb változat. 
 
200612 NW mezek 3
 
200612 NW mezek 4
 
Néhány további fontos szempont a kerékpáros mezek választásához:
  • Ha használsz nyári aláöltözetet is, akkor még hatékonyabb nedvességelvezetésre számíthatsz (az aláöltözetek teljesen a testre simulnak, így minden nedvességet fel tudnak szívni)
  • A mozgásszabadság megtartása alapvető elvárás. Nem mindegy azonban a felhasználási terület: a top kategóriás mezek szabását általában versenypozícióhoz tervezik, így egy hobby bringásnak nem feltétlenül nyújtanak tökéletes komfortot.
  • Ezért célszerű az alkatodnak és tekerési szokásaidnak legmegfelelőbb modellt választanod, hiszen egy pro kategóriás mezbe pl. nem fér bele egy méretes pocak. A Northwave választékában három kategóriát különböztetünk meg: a PRO kategória topversenyzőknek készül (annak megfelelő testalkatot feltételezve), a PERFORMANCE kategória már kicsit lazább szabású, míg a SPORT kategória a leglezserebb fazon (amibe akár az említett méretes pocak is beleférhet)
  • A hónaljnál lévő beépített hálós betétek fokozzák a szellőzést
  • A praktikus hátsó zsebekben elférnek a legszükségesebb dolgok, ha értéket is tennél 
  • ide, akkor javasolt a cipzáras zsebű verziót választanod
  • A karokon lévő passzék a felsőkategóriás modelleken már raw-cut kivitelben készülnek, azaz nincsenek zavaró, kényelmetlen varrások, csak a puha anyag simul a karodra. Az ilyen eldolgozásnál sokszor szilikon nyomatokat helyeznek el a passzé belső felületén, melyeknek köszönhetően az ujjak nem csúszkálnak el menetközben, hanem a helyükön maradnak. Ugyanezt a célt szolgálják a derékrészen elhelyezett szilikon betétek is. 
  • Cipzárak: a végig cipzáras modellek praktikusabban használhatóak, a rejtett cipzár esztétikusabb és kényelmesebb általában. YKK cipzárak garanciát jelentenek a magas minőségre
  • Grafika és dizájn: legyen szó diszkrét egyszínű modellről, vagy pálmafás színpompás kivitelről, biztosan megtalálod nálunk azt a dizájnt, ami az egyéniségedhez és a kerékpárodhoz a legjobban illeszkedik
  • Kezelés: a technikai anyagú ruházat kezelésére érdemes némi figyelmet fordítani, így hosszútávon megőrizheted a termékek újszerű állapotát. Egyrészt a mosásnál mindig kövesd a bevarrt címke szerinti útmutatót, ne használj szárítót (úgyis pillanatok alatt megszárad kiterítve), másrészt használat közben is figyelj rá, hogy ne essen mechanikai kár a kedvenc mezeden (az egyik leggyakoribb „veszélyforrás” a kesztyű tépőzáras része, ami könnyen beleakad a mez puha technikai anyagába) 
 
Teljes kerékpáros mez és aláöltözet választékunkat itt találod.
 
Ultralight 89181190-50Origami 89201291-50BladeAir 89201276-51Blade 89201277-66Extreme4 89201271-101 
 
Sorozatunkat hamarosan folytatjuk a kerékpáros nadrágok részletes ajánlójával. Addig is jó tekerést kívánunk mindenkinek!