eBIG.NINE - Sporty ride or speedy commuter

Az új eBig.Nine az elődjéhez képest komoly fejlesztéseken esett át. A Merida Performance termékvonal tagjaként igazi terepkerékpárt terveztünk, amely néhány tulajdonságát a Merida e-trekking bringáktól kölcsönözte. Ez azt jelenti, hogy az új eBig.Nine felszerelhető sárvédővel, és csomagtartóval is. Az új generáció a vázba épített akkumulátorral készül, és a Shimano STePS rendszert hajtja meg. Ez az új modell már a Merida negyedik e-bike generációja, és az aktuális termékvonal alapját képezi.
Mivel a vázba rejtett akkus megoldások egyre népszerűbbek az e-bike-ok körében, egyértelmű volt, hogy ilyen megoldást tervezünk az új generáció számára. Emellett növeltük a gumiabroncsok méretét is, sárvédővel 2,2"-os, anélkül versenyzésre 2,35"-os gumiköpenyek használhatók. Az elődhöz hasonlóan a váz nagyon alacsony átlépési magassággal rendelkezik, de mostantól minden vázméret 29"-os kerékkel készül.
 
191115 ebignine 02
 
Rendeltetésszerű használat 
A Merida eBig.Nine tökéletes Trail e-bike azoknak a bringásoknak, akik a nagy teljesítményű hegyikerékpárok világába egy kis segítséggel szeretnének belépni. A sárvédő és csomagtartó nélküli változat remek szórakozást fog nyújtani hegyi túrákon és trail-eken. Aki viszont megbízható, sportos, de mégis kényelmes eMTB-t keres terepes túrákhoz vagy ingázáshoz bármilyen időjárási körülmények között, a felszerelt változat lesz a tökéletes választás.
Az eBig-Nine függőlegesebb üléspozíciót állít be a hagyományos MTB-khez képest, a 100 mm-es teleszkóp és a ballonosabb gumik miatt több kényelmet ad, mint egy e-trekking kerékpár.
 
191115 ebignine 03
 
191115 ebignine 04
Optimalizált súlypont
Az akkumulátor alacsonyra helyezésével a vázban, illetve a Shimano motor alacsony pozíciójával sikerült optimálisabb súlypontot elérnünk a kerékpáron. Az alacsony és jól elhelyezett súlypont biztosítja a kiemelkedő vezetési tulajdonságokat, amelyek teljes terhelésen különösen fontosak.
 
191115 ebignine 05
Kiváló vázmerevség
A kiemelkedő vázmerevség erőteljesen befolyásolja a beépített akkuval rendelkező kerékpárok menettulajdonságait. A nagy, 1,5 - 1,5"-os átmérőjű Tapered fejcsővel, a 34,9 mm-es nyeregszárral, az öntött motortartó kerettel, valamint a 148x12 mm-es hátsó tengellyel nagyban hozzájárul a biztonságos és pontos vezetési élmény eléréséhez.
 
191115 ebignine 06
Hitelesített rendszersúly
A rendszersúly a kerékpár, a kerékpáros és a kiegészítők súlya együtt. A eBig.Nine és az eBig.Nine EQ modellek megengedett legnagyobb rendszersúlya 140 kg. Mivel az eBike nehezebb, mint a hagyományos kerékpár, és nagyobb terhet is tud fogadni, már hitelesíttetni kell ezt a paramétert. Az összes Merida e-bik, és e-bike specifikus alkatrész tesztelésen esik át, hogy garantálja az elvárt legmagasabb biztonsági szintet.
 
191115 ebignine 07
Shimano hajtóművek
A legnagyobb vezetési élmény elérése volt a legfontosabb szempont Shimano STePS rendszer tervezésekor, minden teljesítményszinten. A motorokat az intuitív kezelhetőség szempontjából optimalizálták, lenyűgöző teljesítményük ellenére természetes és organikusabb vezetési élményt nyújtanak. A legújabb verziók firmware-frissítéseket kapnak, hogy még jobban megfeleljenek az alkalmazási területnek. A motor szinte azonnal reagál a pedálokra kifejtett bármilyen terhelésre, ami nagyban hozzájárul a rendszer kezelhetőségéhez és rugalmasságához. Fontos jellemző az is, hogy fordított esetben, a terhelés csökkenésekor a rásegítés mértékét is azonnal csökkenti. Az egységek kompakt mérete miatt könnyen beépíthető a vázba.
 
191115 ebignine 08
Beépített (intube) Shimano akkumulátorok
AZ új Shimano BT-E8035 (504 Wh) nagyon kompakt méretű, az alsó-vázcsőbe történő beépítésre tervezve. Korszerű, tartós  akkucellákkal van szerelve, még 1000 töltési ciklus után is megtartja a kapacitás 60%-át, ami jelenleg a kategóriája legjobbja. IPX5 víz elleni védelemmel van ellátva, és képes ellenállni egy 6,3 mm-es fúvókából érkező vízsugár erejének is. Az alumínium burkolat miatt jobb a hőleadása, és erősebb, mint a műanyag tokozású változatok, ezen kívül megjelenésében is minőségibb.
 
191115 ebignine 09
Kulacstartók
Az eBig.Nine-ra lehetőség van kulacstartón kívül felszerelni pl. pumpát, lakatot is. A nyeregvázcsövön egy adapter segítségével nagyon alacsonyra lehet szerelni a kiegészítőket, segítve ezzel az alacsony súlypont megtartását (minden vázméretnél).
 
191115 ebignine 10
Merida Expert CC nyeregszár
Az összes új eBig.Nine intube-akkus kerékpár nyeregszárát 30,9 mm-ről 34,9 mm-re növeltük. Ennek fő oka az, hogy tovább növeljük a váz merevségét, emellett látványban is jobban illeszkedik a váz többi eleméhez.
 
191115 ebignine 11
Merida Comp TR hátsó tengely
A hátsó tengely egy eltávolítható karral oldható, vagy húzható meg. A kar 6 mm-es és 4 mm-es imbusz kulcsként is használható, és például a nyeregbilincs vagy a kormányszár is meghúzható vele.
 
191115 ebignine 12
Merida Comp CC felni
Modern, nagyon erős 29"-os keréktárcsa 20 mm-es belső szélességgel, amely megfelel az eBig.Nine igényeinek. A kerék merevsége érdekében hátul 36 küllőt építettünk be, a nyomatékos motor többletteljesítményének kezelésére, amelyet a hajtómű a láncon és a fogaskerekeken keresztül továbbít.
 
 
191115 ebignine 13
Akkumulátor integráció
Az alsó vázcső Hydroforming (olajnyomással végzett formázás) technológiával történő kialakításával, és az akkumulátor ablakának precíz lézeres kivágásával, illetve a tökéletesen illeszkedő kétkomponensű műanyag takarólemez segítségével az új akkumulátort elrejtettük a vázban úgy, hogy zökkenőmentesen lehet kioldani, és visszacsatolni. A töltés a motorkonzol felső részén elhelyezett, szépen integrált csatlakozón keresztül lehetséges. Az akku vázba építésének előnye, hogy sokkal jobban védve van a behatások, ütések ellen.
Az alsó csőnél található nyíláson keresztül az akku mély alvás állapotából ébreszthető fel. Erre akkor van szükség, ha a kerékpárt 6 hónapnál hosszabb ideig nem használjuk, vagy ki- és bekapcsoló saját akkuja lemerült (ez utóbbit a fő akkumulátor töltheti). Az akku újbóli felébresztéséhez nyomja meg a nyílásban lévő rejtett gombot pl. a Merida Comp TR tengelykar 4 mm-es kulcsát használva.
 
191115 ebignine 14
 
191115 ebignine 15
191115 ebignine 16
191115 ebignine 17
191115 ebignine 18