Itt az E-bike vásárlási támogatás bejelentése.

Sajtóközlemény a Mozgásvilág.hu-n. Az eredeti cikk itt olvasható.
 
Az Olimpia Parkban - stílusosan az Európai Autómentes Napon - jelentették be az e-bike vásárlási támogatási rendszert. 
A kezdeményezés a kerékpáros munkábajárást hivatott segíteni, ami aktuális járványveszélyes időkben különösen aktuális. A kiírásban szereplő 1 milliárd forint a  90 000 - 150 000 Ft kerékpár támogatást figyelembe véve 6- 7 000 kerékpár eladására elég. 
 
Kik vehetik igénybe az e-bike támogatást?
A támogatást kizárólag magyar, munkaviszonnyal rendelkező állampolgárok igényelhetik, tehát jogi személyek nem. Ebből következik, hogy senki se számoljon azzal, hogy a támogatáson felül még az áfát is leírja és közel féláron juthat pedelec kerékpárhoz.
 
Milyen kerékpárokra érvényes? Mekkora a támogatás?
A támogatás csak pedelec kerékpárokra érvényes, azaz 25 km/h rásegítésig. (Mi az a pedelec? - itt megmagyarázzuk) Ezen felül a terméknek meg kell felelnie az uniós előírásoknak. A választható termékek egy regisztrálási folyamaton esnek át, majd az elfogadott és elérhető típusok egy listára kerülnek fel. A támogatott e-bike-ok felső értékhatára 900 000 Ft, így sajnos a legdrágább karbon, full teleszkópos enduró rombolókat hiába keressük majd a listán. A támogatás célja elsődlegesen a városi közlekedésben az e-bike-ok térnyerése.
A támogatás összege pedálszenzoros kerékpárok esetén 90 000 Ft, nyomatékszenzoros társaiknál 150 000 Ft. 
 
Bármilyen kerékpárboltban igénybe vehetem? 
A pedelec kerékpárra járó kedvezményt csak hazai piaci jelenléttel bíró, regisztrált cégeknél lehet igénybe venni. Valljuk be, szükséges ez a korlátozás, figyelembe véve azt, hogy hazánkban még mindig erős a szürke/fekete gazdaság súlya és az sem lehet egy kormányzati program esetében cél, hogy külföldi webshopokhoz folyjon a támogatás. Azaz a Merida kereskedői hálózatban igénybe lehet majd venni. Kereskedőink listáját itt találod.
 
Siessek a vásárlással? 
A pályázat kiírás október végére lesz elérhető, a további részletek akkor derülnek ki. Nagy valószínűséggel az elektromos autókhoz hasonlóan először kell a támogatásra pályázni, majd a kerékpárt kiválasztani ha már elfogadták a pályázatunkat. Ami biztos, hogy a pályázatra kizárólag elektronikusan lehet majd jelentkezni.  
A jó hír az, hogy Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy nem egyszeri esetről van szó, hanem évente ismétlődő pályázatokat terveznek. 
A jelenlegi piaci helyzetet figyelembe véve a szűk keresztmetszet az ebike-ok elérhetősége jelenti. A kerékpáros piac tavasszal egy sosem látott virágzáson esett át, aminek a legfontosabb következménye, hogy a kerékpárkészletek erősen megcsappantak. Az új Merida E-BIKE modellek beérkezésénél pedig jelentős késéssel lehet számolni. Addig legalább lesz időnk gondosan kiválasztani a számunkra megfelelőt. 
 
Jelenleg is van még készletünk akciós 2020-as modellekből, ezeket itt böngészheted.
 
A 2021-es modellek első adagja december körül érkezik, a pályázatban érintett modelleket addig itt tudjátok nézegetni:
 
 
 
eSPRESSO_EP8-ED_EQ_redblk_MY2021_EMBARGO-2020-09-01.jpg
 
 
 
eSPRESSO_CITY_300_SE_grnblk_MY2021.jpg
 
 
 
600_EQ_blublk_MY2021.jpg
 
 
XT_redblk_MY2021.jpg
 
Lesz 2 újdonság is 2021-re, arról részletek később kerülnek publikálásra. Annyit már elmondhatunk, hogy jön a Speeder és a Silex elektromos rásegítéses változata, az eSpeeder és eSilex és ezek a modellek is bele fognak férni a támogatási keretbe.
 
eSPEEDER 400 EQ_grngrn_MOC21_1.jpg
Merida eSpeeder 400 EQ
 
 
 
Végül egy Adriatica bringa, már folynak az egyeztetések a gyártóval a 2021-es választék bővítéséről:
 
New Age ffi fekete
Adriatica New Age
férfi vázas kerékpár
 
New Age női fekete
Adriatica New Age
női vázas kerékpár
 
Ahogy a pályázat és kiírás ki lesz dolgozva és teljes lesz, mi is egyből csatlakozunk és közöljük majd a részleteket. Addig is lehet tervezgetni, nézegetni.