REACTO - kifinomult aerodinamika

„Meghalt a király, éljen a király!” Követve ezt a mondást, a teszt- és többszörös díjnyertes aero kerékpárunk, a „régi” REACTO mára már a történelem büszke része. Teljesen új alapokra helyezve újraterveztük, így a 2021-es REACTO ismételten megérdemelt helyére kerül a trónon, hogy az egyik vezető kerékpár legyen kategóriájában. 
Az előző modellünk genetikájának alapjaira – amely a sajtó által magasztalt „kiváló aerodinamikát”, „egy vérbeli aero géphez képest kimagaslóan kényelmes”, és a „stabil tekerési karakterisztikát” foglalja magában, amelyek elismerésére a rendkívül impozáns 1,5-ös értékelést kapta a TOUR magazin tesztjében (2019-3) – álmodtuk meg a legújabb REACTO bringánkat.  A legutóbbi verziónkban az előbb említett kategóriavezető karakterisztikákat ötvöztük a legfrissebb innovációkkal és nemzetközi trendekkel, hogy megint a mezőny élére állítsuk kerékpárunkat.
 
201019 reacto 1
 
CÉLKÖZÖNSÉGE
A legeltökéltebb versenyzőktől a lelkes és ambiciózus amatőr kerékpárosokig az új REACTO remek gép mindenkinek. A kimagasló aerodinamikája, csökkentett súlya, a precíz irányíthatósága és szuper gyorsíthatósága teszi tökéletessé a kritérium versenyzők és a sprinterek számára. Mindezzel egyidőben a továbbfejlesztett, kategóriavezető komfortja biztosítja a lehetőséget, hogy az aerodinamikai képességeit megmutassa a kockaköveken – vagy az idilli, de kátyúkkal tűzdelt kedvenc edzőkörödön. 
A letisztult designnal, optimalizált aerodinamikával, integrált kábelvezetéssel, 30 mm-ig terjedő gumiszélesség befogadásával, a már jól bevált S-Flex nyeregcsővel a maximális komfortért és az aero kerékpárok közötti alacsony súlyú vázzal mind olyan tulajdonságokat kapunk, amit egy modern aero kerékpárnak tudnia kell letenni az asztalra.
 
201019 reacto 2
 
 
FŐBB ÖSSZETEVŐK
 
Tárcsahűtés
 
201019 reacto-3
 
A 2. generációs tárcsafékek hűtői még beljebb integrálódtak a vázba és a villákba a sokkal letisztultabb megjelenés érdekében, miközben ez a tárcsák túlmelegedésének lehetőségét is jelentősen redukálja a hosszabb és meredekebb lejtőkön. A kovácsolt alumínium egység az első és a hátsó tárcsafékek nyergei alatt elvonja a meleget a marógépek által készített uszonyokon keresztül, ezáltal 35%-kal csökken a hőtermelés, ami pedig a gyorsabb hőmérsékletcsökkenés révén stabilabb fékteljesítményt nyújt hosszú távon.
 
Szélesebb külsők lehetősége
 
201019 reacto-4
 
Az új formájú villa és a váz akár 30mm széles külsőket is képes fogadni - amely a már jól bevált S-Flex nyeregcsővel kombinálva még jobban növeli a komfortot - és jelentős tapadásnövekedést eredményez az új REACTO bringán.
 
Integrált kábelvezetés
 
201019 reacto-5
 
Az egyik kulcs eleme az új REACTO-nak - amely tovább fokozza az amúgy is lenyűgöző aerodinamikai teljesítményét – a teljes kábelintegráció. Elrejtettük az összes kábelt nemcsak a szemek, de a szél elől is, ezzel pedig további 2 Wattot tudunk spórolni menet közben.
 
Egy darabban
 
201019 reacto 6
 
Az egy darabból álló kormány-stucni kombináció kiemelkedő aerodinamikát és jelentős súlycsökkentést tesz elérhetővé, továbbá a kerékpárosnak is temérdek kontrollálási felületet biztosít. Az összes kábel a karbon kormány belsejében fut, ezzel rendezett és letisztult megjelenést, valamint aerodinamikai hatékonyságot is kölcsönöz számunkra.
 
Direct Mount
 
201019 reacto 7
 
A direct mountos váltók csökkentik a mozgó alkatrészek számát a hátsó váltónál, amivel növeltük a váltás pontosságát, ugyanakkor ez a gyorsabb kerékcseréket is elősegíti.
 
Nyeregcsőbilincs
 
201019 reacto 8
 
Az új rejtett nyeregcsőbilincs segít a vonalvezetést tisztán és zavartalanul tartani, mindeközben csökkenti a turbulenciát a kerékpár egyes kritikus részei körül.
 
Integrált átütőtengely
 
201019 reacto 9
 
A megújult, villába integrált első átütőtengely felülete redukálja a turbulens levegőáramlatokat így kedvezőbb aerodinamikai eredményeket produkál, miközben szupersima megjelenést is biztosít.
 
S-Flex nyeregcső
 
201019 reacto 10
 
A már jól bevált S-Flex nyeregcső rendkívüli komfortot biztosít a REACTO-nak. Miközben integrált részét képezi a teljes aerodinamikai koncepciónak, a „karcsúsításának” köszönhetően pedig meghozta gyümölcsét a mérnöki munka, így most már súlyban is gond nélkül felveszi a versenyt a 27.2mm-es, teljesen kör alakú karbon nyeregcsövekkel is – ezáltal kombinálja a komfortot a kategóriavezető aerodinamikával.
 
Kivehető átütőtengely
 
201019 reacto 11
 
A legújabb REACTO 12mm-es átütőtengelyekkel érkezik, amely nagyobb kerékmerevséget és precíz tárcsaigazítást tesz lehetővé a kerék behelyezésénél. A karja (amikor a tengelybe van helyezve) könnyű szorítást és lazítást tesz lehetővé 6mm-es imbuszkulcsként szolgálva. Ha kivesszük a kart, akkor pedig egy 4mm-es imbuszkulcshoz jutunk, amit a nyeregcső vagy a stucni csavarjainak szorítása során használhatunk.
 
A kutatás-fejelsztés fókuszában
 

 
Az aerodinamikai jellemzők tovább finomítása volt a fő célunk az új REACTO megalkotásánál. A 2018-as elődje, a 3. generációs REACTO-hoz képest ez volt az egyik legnagyobb kihívás a 4. generációs REACTO fejlesztésének munkafolyamata során. Különösen érdekes megfigyelni, hogy a különböző szegmensek legapróbb mértékű fejlesztése is igazán jelentős eredményeket képes hozni a végeredményben.
A REACTO fejlesztésénél az aerodinamika volt kétségtelenül az egyik fő szempont, de a fejlesztési folyamatban sosem vesztettük szem elől e gép más kimagasló tulajdonságait sem. Szóval a célunk nem csak a széllel szembeni hatékonyság növelése volt, hanem hogy minden porcikájában előremutató megoldásokat készítsünk, ezzel egy még gyorsabb kerékpárt alkossunk minden felmerülő szituációra. Merevség, alacsony súly, komfort – ezek a jelzők és igények nem mindig járnak kéz a kézben egymással, miközben az aerodinamikai tökéletességre törekszünk. Így a megfelelő kompromisszumok megtalálása volt a legnagyobb kihívás számunkra minden eshetőség közül.
Az új REACTO-val sikerült egy remekül teljesítő „mindenest” építenünk, ráadásul mindezt kategóriavezető aerodinamikával egyetemben.
 
201019 reacto 16
 
201019 reacto 12
 
201019 reacto 13
 
201019 reacto 14
 
201019 reacto 15
 
 
Team_McLaren_MY2021.jpg