Svájcibicska Montisoknak: Merida Silex 6000+ teszt

Írta és fényképezte: Gangel Marcell
 
2019-ben teszteltünk először kerékpárokat, köztük a Merida Silex modelljeit is. Azóta több ezer kilómétert tettünk meg gravel kerékpárok nyergében. A Magyarországon elvétve létező apró kavicsos kerékpározás mellett feszegettük a műfaj határait minden oldalról. Mentünk velük sokat aszfalton, és még többet erdei egynyomos ösvényeken. (Utóbbiban kicsit jobbak vagyunk a BPH-nál) A tesztben arra szeretnénk elsősorban koncentrálni, hogy az Országútitól a Mountain Bike-ig terjedő képzeletbeli egyenesen hová is helyezhető el ez a bringa, és milyen érzés a nyergében lenni. Idén áprilisban a Bikefun és a Merida Concept Store jóvoltából volt lehetőségünk tesztelni a 2020-as Merida Silex 6000+ gépét.
 
200506 silexteszt 1
 
Geometria & Design 
 
A tavalyi modellhez képest nem változtattak a váz geoján. Ugyanúgy MTB-hez közeli, hosszú fejcső-sloping felsőcső design ami miatt terepen és hosszú túrákon átlagember számára nagyon kényelmes. Megosztó a forma ugyanakkor; eddig két fajta emberrel találkoztam: van akinek nagyon bejön, van akinek bántja a szemét. Szubjektív kérdés ez, én személy szerint azt gondolom, hogy nem szexi, de ezt rögtön elfelejtem miután gurulok vele pár száz métert: baromi kényelmes. Meg "belülről" úgysem látszik a geo, nem?!
A 650-es kerekek miatt kicsit változik a súlypont és a kormányzás. A súlypont miatt jobb az össz. kezelhetőség és élénkebb, gyorsabb lett a manőverezhetőség. Ez terepen, főleg a szűk kanyargós részeken kifejezetten előny. 
Megvan ennek a hátulütője is, többen panaszkodtak arra, hogy túl alacsonyra került a középrész, és könnyebben le lehet koccolni a pedálokat kanyarban vagy valami terep akadályban.
Mi a helyzet a designal? Na itt a legszembetűnőbb változás! Idén ezt eltalálták Meridáéknál, ez a "Fényes ócánkék" brutál jól néz ki! Ez szintén igaz a testvérére, ha lopakodó módban szeretnél közlekedni a helyi erdőkben akkor ajánljuk, hogy csekkold le a másik, "vadász" zöld színt
 
200506 silexteszt 2
 
Alkatrészek
 
A Sram Force 1 szettjét kapta meg, ami sokat nem kérdez, teszi a dolgát. Mondjuk mindezt drágán, mert a Rival kistestvére (többezer km után is) pont ugyanezt tudja, de teszi a dolgát. 38 - 11-42 a gyári setup, ez legtöbbünknek tök jó, még csomagokkal is elég. Ha erősebb vagy, alul el tud fogyni, de olyan 33-35-ös sebességig élhető. A kerekek a Merida saját márkás termékei, alumínium felnikkel. Ezekkel nagyon elégedett voltam, merevek és kiválóan kezelték a terepet. A tavalyi Maxxis gumikat szerencsére lecserélték, ezek a Kenda Flintridge jó mindenes külsők: szépen gurulnak és terepen is tapadnak. Azonban a gumiknál (pontosabban a belső gumiknál) tapasztaltam a bringa egyik legnagyobb hiányosságát. Tudom, hogy nem gyakori, hogy gyártók előre tubeless-ként szerelik a kerékpárokat, de egy ilyen gép esetében ezt valahogy mindenképp megoldanám (viszonteladóval például). Egyszerűen ég és föld a különbség ilyen ballonos gumiknál belsővel és anélkül. Tubelessként lehet alacsonyabb nyomáson menni, jobb lesz a rezgéscsillapítás, sokkal jobb a tapadás, ritkábban defektelünk, és még sorolhatnám. Egy csapatós bringánál 2020-ban ez no brainer! Kb. olyan hiba ez az én szememben, mintha a karbon vázra tennénk gyárilag valami pluszsúlyt, csak azért hogy rosszabb legyen. Rezgéscsillapításból a tubeless okozta sebeket némileg kompenzálta bennem, hogy a Merida karbon nyeregcsöve baromi szépen mozogja ki a bukkanókat és nyeli el a rezgéseket. Újdonság a nyereg - ami kifejezetten kényelmes volt a válogatós hátsómnak is - és az integrált multi-tool ami aranyos kis gag, de inkább országútisoknak lehet nagyon izgi. Ilyen gravel-bikepacking tengelyen azért van hova tenni a szerszámokat, ráadásul a táskáktól úgysem fogod tudni innen kivenni a szerszámot. Bikepacking kompatibilitásból 5-öst kap: felfogató szemek tömkelege van a bringán, ami táskáknak, csomagtartóknak, vagy sárvédőknek is alkalmas.
 
200506 silexteszt 3
 
200506 silexteszt 4
 
200506 silexteszt 5
 
200506 silexteszt 6
 
200506 silexteszt 7
 
200506 silexteszt 8
 
HATÖTVEN!
 
A tesztelt 6000+ modell az idei nagy dobás. A Merida ezt az egy verziót gyárilag 650B kerekekkel szereli, a legszélesebb 45 mm-es külsőkkel. Tulajdonképpen az történt, hogy fogták az eddig is MTB szerű gravel biciklijüket és azt mondták, all-in: terepre megyünk!
 
Ez a bringa akkor kezd el élni igazán mikor a hosszú mászás csúcsán átfordulsz egy köves-kavicsos-gyökeres lejtőzésbe. És be kell látnom, hogy ez nekem még mindig rohadtul tetszik. Pedig nem vagyok montis!
 
200506 silexteszt 9
 
A Silex egy tipikus napja
 
Elindulsz vele reggel madár csicsergésben, tekersz pár kilit aszfalton, kis szórt kavicson mire megérkezel a kedvenc hegyedhez. Felfelé szétszabod magad, rámész valami lehetetlen KOM-ra, aztán megérkezel a csúcsra. Lőssz pár fotót, a miheztartás végett, de igazán csak azért csinálod, hogy kifújd magad a lejtőzésre. Kis Snickers piknik, pár korty ital és bumm. Minél hosszabb annál jobb, minél kevesebb aszfalt van benne annál jobb. Rakod lefelé, a mosoly az arcodon egyre szélesebb. "Ezt meg hogy?" Kérdezgeted magadban, mert a montival is kb. ugyanígy szoktál lejönni ezen a lejtőn. 
Aztán leérsz, visszanézel, elmondasz egy pár "hű bmeg, ez nagyon jó volt" jellegű félmondatot, és elindulsz haza. Eddig ez tök olyan mint egy monti. A különbség az, hogy itt nem kell a lehető legrövidebb utat választanod hazáig. Ezzel elmehetsz a "szépkilátás presszóba" országúton 30 km kerülővel. Vagy ha felhívnak, hogy sietned kell haza, mert megmelegszik a söröd, akkor tudsz vele menni tartósan nagyobb tempót. 
Ha a fent leírt napból kettőt-hármat-tízet összekötsz, meg is van a recept egy remek bikepacking kalandhoz. Dobj rá pár táskát, alvócuccot és tulajdonképpen minden jöhet. Ha egy kis tervezési bibi miatt sétálnod kel vele az sem gáz: a súlya miatt még cipelni is könnyű! (9,5 kg körül jön gyárilag)  A Hungarian Divide-ra és hasonló bikepacking eseményekre abszolút befutó lehet!  
 
 
Összegzés
 
 
Egy svájci bicska ez a gép. Van rajta több funkció, és mindegyiket jól, biztosan lehozza, de egyikben sem lesz olyan jó mint egy célszerszám. A kedvenc funkciója a lefelé csapatás, abban a koskormányos svájci bicskák közül az egyik legjobb.
969.000 Ft a javasolt fogyasztói ára, felső kategóriás kerékpár. Egy full karbon csúcs gépért, ami tud egyszerre egy kicsit monti, gravel és országúti túrabicikli lenni ez egy elfogadhatóan magas ár.
Ha montis vagy és tetszik a gravel kerékpározás vagy a bikepacking, akkor különösen ajánlott a Silex 6000+. Tulajdonképp neked csinálták. 
 
u.i.: Ha vásárolsz magadnak egy ilyen bringát, alkudd bele az árba, hogy csinálják meg neked tubelessre. Még jobb lesz!
 
200506 silexteszt 10
 
6000_PLUS_blublk_MY2020.jpg
Merida 2020 Silex 6000+
Terméklap